Sveits gir opp å forsvare egen valuta

Sveitserfrancen går til værs etter dramatisk snuoperasjon.

FJERNER GULV: Den sveitsiske sentralbakens hovedkontor.
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Den sveitsiske sentralbanken gikk torsdag bort fra sin offisielle politikk om at en euro ikke skal koste mindre enn 1,2 sveitserfranc.

Samtidig har sentralbanken senket styringsrenten fra minus 0,25 prosent til minus 0,75 prosent.

Aksjelive:Følg dramatikken i valutamarkedet her!

Selv om investorer får negativ rente på investeringer i sveitserfranc har francen steget kraftig i kurs.

Francen til værs

I minuttene etter beslutningen styrket sveitserfrancen seg kraftig slikt at den på det en euro på det minste kostet 0,86 sveitserfranc. I 11.30-tiden har den svekket seg noe slik at euroen koster 1,0442 sveitserfranc, hvilket er betydelig sterkere enn det gamle gulvet på 1,2.

Den sveitsiske sentralbanken har hatt en politikk om ikke å tillate at euroen skal være billigere enn 1,2 sveitserfranc siden 2011.

Har du lån i sveitsiske franc? E24 er interessert i å komme i kontakt med deg

I pressemeldingen torsdag skriver den sveitsiske sentralbanken at valutagulvet ble innført på et tidspunkt da francen var eksepsjonelt overvurdert.

Slik så grafen euro mot sveitserfranc ut like etter klokken 11 torsdag. Euroen har kommet seg litt på fote igjen i ettertid.

Selv om francen fortsatt er sterk, skriver sentralbanken at de mener at graden av overvurdering av valutakursen har avtatt.

De viser blant annet til at euroen har svekket seg betydelig mot amerikanske dollar, noe som har gjort at francen har svekket seg i forhold til amerikanske dollar.

Sentralbanken skriver rentekuttet er gjennomført for å sikre at opphevelsen av valutagulvet ikke skal føre til en alt for stor styrking av valutakursen.

Den skriver også at den vil være aktiv i valutamarkedet for å påvirke situasjonen i pengemarkedene.

Hindret industriras

Bakgrunnen for at Sveits innførte et gulv på hvor billig euroen kunne bli var å forhindre at landets eksportindustri skulle få store problemer som følge av en alt for høy sveitsisk valuta.

Den sveitsiske økonomien blir ansett som bunnsolid og et sted investorer gjerne plasserer pengene sine når verden rundt er urolig.

De siste har det for eksempel blitt hevdet i greske medier at grekere har flyttet penger ut av Hellas og inn i sveitsiske banker som følge av den politiske og økonomiske usikkerheten som har oppstått som følge av det greske nyvalget i slutten av januar.

Det er også trolig at en del av den kapitalen som er ført ut av Russland de siste månedene har havnet i Sveits.

Les også:

Den sveitsiske sentralbanken med negativ renteSveitsiske tall skufferSveits etterforsker åtte storbanker for valutamanipulasjon

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Holdt ut i 29 dager. Derfor ga Sveits opp å forsvare sin valuta

  2. – Banker vil tape milliarder på sveitsisk valutasjokk

  3. Sjeføkonom: - Jeg har aldri sett et slikt fall

  4. Derfor er danskekronen truet

  5. – Veldig store bevegelser