Sjokkerende lav jobbvekst i USA

Bare 38.000 nye jobber ble skapt i USA i mai. Det er milevis unna forventningene.

STREIK TREKKER NED: Ansatte i telegiganten Verizon har lenge streiket for bedre vilkår. Streiken fører ifølge amerikanske myndigheter til at sysselsettingstallene i IT-sektoren faller. Arkivbilde.

Foto: Eduardo Munoz Reuters
  • Marius Lorentzen
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Mens valgkampen i USA pågår for fullt, har Donald Trump trolig fått mer ammunisjon i sin kamp mot Hillary Clinton og Demokratene.

I mai ble det nemlig bare skapt 38.000 nye jobber i USA utenfor landbruket. Oppbremsingen i arbeidsmarkedet ser dermed ut til å fortsette.

Veksten i mai er den svakeste oppgangen landet har opplevd i en enkeltmåned siden september 2010, ifølge det amerikanske arbeidsdepartementet.

Departementets statistikkontor (Bureau of Labor Statistics), som utarbeider tallene, nedjusterer samtidig jobbveksten for mars og april med totalt 59.000.

Mai-tallet på 38.000 er mildt sagt lavere enn ventet. Økonomene hadde i forkant regnet med en jobbvekst på 158.000 i mai, ifølge konsensustall fra Bloomberg. Det ville vært marginalt ned fra de 160.000 nye jobbene som ble rapportert for april for en måned siden. April-tallet var den svakeste jobbveksten på et halvt år.

Dollaren stupte etter nyheten: Få siste nytt i E24s Aksjelive

Arbeidsledigheten falt 0,3 poeng til 4,7 prosent, mens det var ventet at den ville ende på 4,9 prosent. Ser man ledighetsfallet og den svake jobbveksten i sammenheng, viser det at mange amerikanere har forlatt arbeidsstyrken – altså gitt opp å prøve å få seg en jobb.

Yrkesdeltagelsen falt nemlig med 0,2 poeng til 62,6 prosent.

Fredagens jobbtall er blant de viktigste faktorene som den amerikanske sentralbanken skal ta hensyn til når de møtes 14. og 15. juni for å fastsette renten.

Les også

Dette tallet kan bestemme om Yellen øker renten i juni

– Veldig få

Bureau of Labor Statistics, som utarbeider tallene, opplyser at man i helsesektoren og profesjonelle tjenester så en jobbvekst på henholdsvis 46.000 og 10.000 i mai.

Innen gruvedrift og byggebransjen falt sysselsettingen med henholdsvis 10.000 og 15.000. På toppen av dette falt sysselsettingen i IT-sektoren med 34.000, noe som arbeidsdepartementets statistikkontor forklarer med de 35.000 streikende i teleselskapet Verizon. I industrien falt sysselsettingen med 18.000.

Selv om man trekker fra de streikende i Verizon, er jobbveksten fortsatt svært dårlig.

Med fredagens svake jobbrapport, pluss nedjusteringer av tidligere måneder, har jobbveksten i USA ligget på 116.000 de siste tre månedene, ifølge arbeidsdepartementet i Washington. Det er ned fra et snitt på 219.000 per måned i de 12 månedene før mai.

Samtidig økte lønningene med fem cent til 25,59 dollar per time i snitt. Det er en oppgang på 2,5 prosent det siste året.

– Hvis man ser isolert på Nonfarm Payrolls på 38.000, er det veldig få nye jobber, sier analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til E24.

Han viser imidlertid til at ledigheten kom inn lavere enn ventet.

– Det er vanskelig å finne noe formildende i denne rapporten, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken, til E24.

Hans oppsummering er at sysselsettingsveksten var «veldig svak» og betydelig svakere enn ventet. Det var i forkant av rapporten usikkerhet rundt hvordan en streik i Verizon ville slå ut, men mener at nøkkeltallet kom inn langt under det man hadde sett for seg uavhengig av dette.

– Ikke noe godt tegn

– Videre ser vi riktignok at ledighetsraten er ned, og mer enn markedet så for seg. Men dette måles ved en separat husholdningsundersøkelse, og grunnen er at yrkesdeltagelsen også har falt. Det er ikke noe godt tegn, sier Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Etter et svakt første kvartal har det vært ventet at den amerikanske økonomien ville fått et oppsving i de tre påfølgende månedene. Hov tror nå at dette oppsvinget ikke blir så sterkt som mange har spådd.

– Dersom man ser på BNP-estimatene fra Atlanta Fed (vekstanslagene til Atlanta-divisjonen til den amerikanske sentralbanken, journ.anm.) ligger det nå an til en BNP-vekst på 2,5 prosent i andre kvartal. Det er ikke noen sterk innhenting, sier han.

I sum spøker det dermed for en renteheving fra den amerikanske sentralbanken i juni eller juli:

– Juni trodde jeg uansett ikke på, fordi det er før «brexit»-avstemningen, sier Gonsholt Hov, med referanse til britenes EU-folkeavstemning.

– Juli har nok vært en mer aktuell kandidat, og flere har uttalt seg i den retningen. Men det spørs om det er så aktuelt med denne rapporten, fortsetter han.

Les også

– Folk er desperate

Les også

– Klatrer fortsatt mot fjelltoppen

Les også

Ledigheten steg litt i mai

Publisert:

Flere artikler

  1. Nå tror markedet at Yellen ikke tar grep i sommermånedene

  2. Jobbveksten mer enn doblet

  3. 160.000 nye jobber

  4. USAs jobbmarked bremset i august

  5. – Jobb-statistikk var bekymringsfull