Elkem Solar frykter reforhandling av kontrakter

Solselskapet åpner gigantfabrikk til 4,2 milliarder fredag.

SPENT: Elkem Solar-sjef Helge Aasen.
Publisert:

Orkla-eide

OSE

ORK

Elkem Solar utelukker ikke at det i 2010 må reforhandle vilkårene i kontrakten med Q-Cells for leveranser av silisium fra det nye anlegget i Kristiansand.

Elkem Solar åpner fredag fabrikken som årlig skal produsere 6.000 tonn metallurgisk silisium. Tilgang på dette materialet har vært en flaskehals i solenergibransjen, men etter flere år med sterk vekst stagnerer nå etterspørselen. Fabrikken har kostet 4,2 milliarder kroner, opplyser Elkem Solar-sjef Helge Aasen i et intervju med Reuters.

All produksjonen fra anlegget ut 2011 er solgt til den tyske solcelleprodusenten Q-Cells og en annen, ikke navngitt kunde. Q-Cells er hardt rammet av priskrigen i bransjen og annonserte nylig at det planlegger å kutte om lag 20 prosent av staben.

- Vi har ikke gått inn i noen reforhandling med Q-Cells, men jeg kan ikke utelukke noe. Vi utelukker ikke at det kan bli en dialog i 2010 hvis ting fortsetter å være svakt, sier Aasen.

Halvparten solgt

Halve produksjonen fra 2012 til 2018 er også solgt til Q-Cells. Dersom Elkem Solar beslutter å bygge en ny fabrikk, har Q-Cells opsjon på 50 prosent av produksjonen derfra.

- Det jobbes med forberedelser rundt en videre ekspansjon, men det er ikke satt noe tidspunkt for en beslutning, sier Aasen.

Han vil ikke si noe om hvor en eventuelt ny fabrikk vil bli bygget, annet enn at tilgang til billig kraft er en viktig del av vurderingen.

På kvartalspresentasjonen nylig opplyste Orkla at grunnet en brann, utsettes oppskaleringen av produksjonen ved fabrikken i et kvartal til første kvartal neste år.

- Før brannen hadde vi en plan om å nå mellom 60 og 70 prosent kapasitetsutnyttelse i fjerde kvartal. Nå utsetter vi dette til første kvartal. Målsettingen er å komme opp på full kapasitet i 2010, sier Aasen.

Les også:

Håper på pluss

Fabrikken skal gå i pluss fra første kvartal neste år.

- Vi har sagt at vi vil ha break-even EBITA på cirka 40 prosent av kapasitet, det vil si 2.500 tonn, og break-even EBITDA ved rundt 1.800 tonn.

Elkem Solars anlegg vil ved full kapasitet ha en produksjonskostnad på 25 dollar per kilo inkludert avskrivninger.

- Gjennomsnittet for verdens silisiumproduksjon antas å være mellom 40 og 50 dollar per kilo. Nye installasjoner vil ligge på et høyere nivå, spesielt i Kina har vi sett det, mens innkjørte, edbetalte anlegg ligger under, sier Aasen.

Kosolidering

Han sier det er vanskelig å spå effekten for silisiumbransjen av etterspørselnedgangen for solceller.

- Det at veksten stopper, fører helt klart til at en del ekspansjonsprosjekter blir utsatt. Snur det raskt, kan du få et ganske kraftig press på silisium. Skjer det mer moderat, forventer vi mer balanse.

Han tror det uansett er duket for en konsolidering.

- Vi har en kontraksjon der mange vil få problemer etter hvert, og søke partnere, falle fra eller bli kjøpt opp. Aasen gir også et lite spark til myndighetene i et land som i tillegg til Elkem Solar har fostret Renewable Energy Corporation

OSE

REC

.

- Vi synes at myndighetene kunne bidratt med mer til å utvikle industrien, ikke bare sol, men fornybar energi generelt. I forhold til oljebransjen kunne dette vært et viktigere atsingsområde. Først og fremst går det på økt støtte til forskning og utvikling.

Flere E24-nyheter

Publisert:

Her kan du lese mer om