Komitéleder: - Ikke gunstig med Flåthen

Styreordningen Trond Giske og Næringsdepartementet fikk gjennom i Kongsberg Gruppen, var ikke gunstig, mener lederen i selskapets nominasjonskomité.

TAKK FOR SIST: Roar Flåthen ble kastet ut av styret i Kongsberg Gruppen. Nå har Arbeiderparti-statsråd Trond Giske gitt ham den godt betalte styreplassen tilbake.
Publisert: Publisert:

Sverre Valvik ledet nominasjonskomiteen som i vår gikk inn for at LO-leder Roar Flåthen ble varamedlem i styret i Kongsberg Gruppen, med talerett, men uten stemmerett.

Flåthen skal møte på alle styremøter, og får 195 000 kroner i styregodtgjørelse i året, slik de faste styremedlemmene får.

LES OGSÅ: TV 2: - Giskes departement presset inn LO-lederen i Kongsberg-styret

- Et eierønske

- Med din erfaring fra næringslivet, mener du den styreordningen som er valgt i Kongsberg Gruppen er gunstig?

- Nei. Men det er en løsning vi fant at valgkomiteen kunne leve med, og at selskapet kunne leve med, svarer Valvik.

- Ville varaplassen blitt opprettet hvis ikke Næringsdepartementet hadde presset på?

- Det er et hypotetisk spørsmål, men nei, jeg ser bort fra det. Men det er vår oppgave å ta hensyn til de innspill som kommer fra eierne.

Valvik bekrefter at det var departementet som presset på for å finne plass til LO-lederen.

- Det var et ønske fra Næringsdepartementet som aksjonær i Kongsberg Gruppen, og det var vår oppgave å finne et kompromiss alle kunne leve med, sier han.

Staten eier 58,68 prosent av Kongsberg Gruppen, gjennom Næringsdepartementet og Folketrygdfondet.

Årsaken til at Flåthen ikke erstattet et av de ordinære styremedlemmene, var at ingen av de andre styremedlemmene i utgangspunktet var på valg. Ifølge NRK og TV2 skal departementet likevel ha lagt sterkt press på komiteen for å få Flåthen med i styret.

Daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) kastet i 2003 Flåthen ut av Kongsberg Gruppens styre.

Enstemmig

Næringsminister Trond Giske sier det er fullt mulig å gjøre endringer i styret hvert år. På spørsmål om hvorfor NHD ønsket å få Flåthen inn i styret, til tross for at ingen av styremedlemmene var på ordinært valg, henviser han til nominasjonskomiteens innstilling. Der trekkes det blant annet frem at Flåthens bakgrunn fra Kongsberg våpenfabrikk og hans omfattende kunnskap om norsk industri- og samfunnsliv.

- Mente departementet at noen av de sittende styremedlemmene gjorde en dårlig jobb?

- Det er den type spørsmål vi ikke kommenterer. Men siden departementet var med på å gjenvelge alle, er jo det et signal om at man syntes de var godt kvalifisert til å fortsette.

- Sverre Valvik mener den nåværende styrekonstruksjonen ikke er gunstig. Deler du det synet?

- Jeg er i alle fall glad for at valgkomiteen kom med en enstemmig innstilling. Det er veldig positivt, for alle aksjonærene.

- Men er det en gunstig løsning?

- Det må vi fortløpende vurdere fra år til år. Men det var den beste løsningen valgkomiteen kom frem til, og den var enstemmig.

Eiermakt

Giske kaller saken for en legitim utøvelse av eiermakt:

- Vi har en oppfatning om hvem vi vil ha inn, og som kan tilføre styret erfaring og kunnskap. Her har valgkomiteen funnet en løsning som ivaretar alle eiernes interesser.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no