Skal kjøpe 500 millioner kroner hver dag i januar

Norges Bank øker kronekjøpene kraftig.

VARSLER STORHANDEL: Sentralbanksjef Øystein Olsen kommer til å kjøpe kroner hver eneste virkedag i januar.
Publisert:

Norges Bank kommer til å selge utenlandsk valuta for å kjøpe 500 millioner kroner hver eneste virkedag i januar neste år.

På forhånd var det ventet at kronekjøpene ville havne på mellom 250 og 300 millioner kroner.

Kronekjøpene er også høyere per dag enn de 300 millioner kronene som ble kjøpt per dag i de 10 første dagene i desember.

Lite kroneutslag

Kronekursen beveget seg lite da nyheten om kronekjøpene ble kjent men er noe sterkere mot euro på vel 9,04 kroner for en euro i 10.10-tiden.

Aksjelive:Følg markedsutviklingen her

Behovet for at Norges Bank skal kjøpe kroner oppstår som en følge av utviklingen i statens inntekter fra olje- og gassvirksomheten og den kraftige økningen i den faktiske oljepengebruken over statsbudsjettet.

Fra oljesektoren har den norske staten to inntektskilder:

** Det staten får inn gjennom skatter og avgifter fra oljeselskapene - som kommer i norske kroner.

** Det staten får inn ved å selge oljen - som selges i dollar.

Historisk har inntektene fra skatteinntektene vært nok til å dekke opp alle statens utgifter over statsbudsjettet.

Må «spise» av oljeinntekter

Nå er vi for første gang i en situasjon hvor skatteinntektene fra sokkelen ikke er store nok til å dekke opp. Nå må staten også «spise av» sine egne direkte oljeinntekter, og derfor må det veksles til kroner.

En viktig grunn til det er at staten må spise av oljeinntektene er at den faktiske oljepengebruken har steget fra nesten null på det laveste under finansminister Kristin Halvorsen til anslasvis 173 milliarder i 2015 under finansminister Siv Jensen.

I september meldte Norges Bank at den for første gang må kjøpe kroner. Det førte til en kortvarig kraftig opptur for kronekursen før oljeprisfallet igjen presset kronen ned i kurs.

Les også:

Dette må skje for at Olsen kutter renten på nyttValutaanalytiker klør seg i hodet over kronekjøpTo av tre nye oljekroner går rett til pensjonisteneKronekjøp kan bli Norges Banks kattepine

Publisert: