Swedbank venter færre rentehopp: – Vi tåler det ikke

Norges Bank må stoppe renteoppgangen allerede ved utgangen av året på 1,75 prosent, tror Swedbank. Det er ett år tidligere og tre rentehevinger mindre enn varslet.

SMERTEGRENSE: Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank tror smertegrensen nås lenge før Norges Banks planlagte rentetopp.
Publisert: Publisert:

– Smertegrensen for norske husholdninger ligger ikke på 2,5 prosent, men betydelig lavere, så jeg tror ikke vi tåler den renteoppgangen Norges Bank har lagt opp til, sier sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank.

Norges Bank hevet renten til 0,75 prosent i mars, og signalisert ytterligere tre hevinger i år og fire neste år til en topp på 2,5 prosent.

Martinsen tror banken kan bli tvunget til å gå enda raskere frem i år, etter at lønnsoppgjøret kom inn høyere enn ventet.

Det vil komme på toppen av en allerede galopperende inflasjon (prisvekst) i kjølvannet av pandemien og krigen i Ukraina.

– Vi legger til grunn renteheving også på mellommøtet i august, basert på at lønnsveksten i år blir høyere, arbeidsmarkedet er strammere og prispresset nok er høyere enn for bare noen uker siden, sier Swedbank-økonomen.

Les på E24+

Årets lønnsoppgjør: 150 kroner ekstra å handle for hver måned

Norges Bank venter en lønnsvekst på 3,7 prosent i år, men det var før lønnsoppgjøret i frontfaget. Selv om dette endte på akkurat 3,7 prosent, taler både lokale forhandlinger og et svært sterkt arbeidsmarked for at vi ender med en lønnsvekst godt over dette.

Swedbank regner med at vi ender med en lønnsvekst rundt 4,1 prosent.

– Man føler seg fattigere

I Swedbanks ferske prognoser ligger det an til ytterligere fire rentehevinger i år til 1,75 prosent, som også blir toppen for denne gang. Det er tre rentehevinger mindre enn Norges Bank har signalisert.

– Jeg tror det er husholdningene som blir bremseklossene, sier Martinsen.

Han peker på at mange har tatt opp boliglån med lav rente i løpet av pandemien og har tilpasset forbruket sitt til dette nivået.

– De har lagt til seg andre vaner, og kanskje begynt å spare mer i aksjefond og lignende som det føles vondere å ta ut til vanlig forbruk, bare fordi renten blir høyere.

Martinsen tror også at den høye prisveksten, særlig på strøm og bensin, vil føre til at flere strammer kraftigere inn på forbruket enn det Norges Bank anslår.

– Man føler seg fattigere, og da kan rentehevingene få større effekt enn Norges Bank venter.

De nye prognosene til Swedbank viser betydelig lavere vekst i økonomien de neste to årene, men svært lav arbeidsledighet.

Fra for lave til for høye renter

– Usikkerheten husholdningene nå føler med både krig og høye priser, kan føre til at de strammer inn raskere enn man har antatt, sier sjeføkonomen.

Martinsen tror det er mange som ser det som krevende å møte det rentenivået som Norges Bank planlegger å nå.

– Omkvedet etter finanskrisen har vært at norske husholdninger fikk lave renter selv om vi ikke trengte dem. Det samme gjaldt nok for mange både gjennom oljenedturen og nå sist gjennom pandemien, fortsetter han.

Resultatet har vært at gjeldsbelastningen har økt videre, i motsetning til i USA og mange land i Europa.

– Nå står vi plutselig overfor en motsatt situasjon hvor mange husholdninger vil slite med den annonserte renteoppgangen. Vi har gått fra lave renter vi ikke trengte til høye renter vi ikke tåler, understreker Martinsen.

Euro under ni kroner?

Kronen har styrket seg betydelig i takt med høyere olje- og gasspriser siden starten av krigen i Ukraina. En euro koster nå 9,55 kroner, om lag 50 øre mindre enn før invasjonen.

– Til tross for at Norges Bank nå selger rekordbeløp av norske kroner daglig i valutamarkedet, som egentlig er et tegn på at AS Norge går bra, og at Norges Bank ikke er alene om å heve rentene, fortsetter vi å være positive til kronen på mer mellomlang sikt, sier Martinsen.

– Vi blir ikke overrasket hvis en euro plutselig koster under ni kroner i løpet av året, sier Kjetil Martinsen.

Sist kronen var på det nivået var i 2017. Swedbanks hovedscenario er imidlertid en kurs mot euro på 9,20 mot slutten av året.

Publisert:
Gå til e24.no