Solid oppgang på Oslo Børs

Oslo Børs avslutter dagen med et hopp på 1,83 prosent. Hovedindeksen noterer likevel nedgang for uken sett under ett.

OPPGANG: Det er ventet oppgang på Oslo Børs.
Publisert:

Oslo Børs startet fredag opp rundt 0,5 prosent, og derfra gikk der bare oppover. På det meste var Hovedindeksen opp over to prosent på formiddagen.

Hovedindeksen endte med en oppgang på 1,83 prosent ved stengetid.

Utviklingen kom etter at Børsen både tirsdag og onsdag falt bratt, før en liten opptur på 0,56 prosent torsdag.

Totalt sett er Hovedindeksen ned 2,43 prosent siden stengetid forrige fredag.

Oljeprisen klatret over 90 dollar fatet igjen, etter den falt under for første gang siden januar onsdag. Nordsjøoljen (brent spot) omsettes nå for 91,65 dollar fatet i skrivende stund, en oppgang på 3,49 prosent fra midnatt.

Den positive utviklingen i oljeprisen bidro også til at oljeselskapene klatret på Børsen. Både Equinor, og Aker BP var opp over to prosent på formiddagen. Selskapene endte til slutt med en oppgang på henholdsvis 0,59 og 1,51 prosent.

Samtidig fløy Norsk Hydro hele syv prosent kort tid ut i handelsdagen. Også torsdag steg aluminiumsaksjen rundt tre prosent. Selskapet endte til slutt med en oppgang på 4,95 prosent. Det er ingen nyheter fra selskapet som forklarer den kraftige oppgangen for selskapet.

Les på E24+

Det kan være på tide med bunnfiske i Okea-aksjen

Fortsatt høy inflasjon

Fredag morgen la SSB frem tall for inflasjonen i august. Tallene viser at konsumprisindeksen steg 6,5 prosent fra august 2021 til august i år. I juli var inflasjonen på 6,8 prosent årlig.

Prisveksten er med det ikke like høy som måneden før.

Spesielt mat, strøm og drivstoff trakk prisene opp i august.

På forhånd ventet økonomene at inflasjonen ville stige til 7,0 prosent i august, ifølge Bloomberg.

Les også

SSB venter boligprisfall de neste to årene

Europeisk løft

Utover i Europa er det også vært god stemning på børsene. Den brede samleindeksen Stoxx Europe 600 er opp 1,69 prosent ved stengetid på Oslo Børs.

Slik er utviklingen på Europa-børsene rundt klokken 16.30:

  • Dax i Frankfurt stiger 1,47 prosent
  • FTSE 100 i London er opp 1,48 prosent
  • CAC40 i Paris stiger 1,65 prosent
  • IBEX35 i Madrid er opp 1,67 prosent
  • FTSEMIB i Milano klatrer 1,98 prosent

Utviklingen kommer dagen etter at Den europeiske sentralbanken hevet renten med 0,75 prosentpoeng. Samtidig ble det varslet ytterligere renteoppgang på møtene fremover avhengig av økonomiske data, som evalueres fra møte til møte.

– Rentehevingene må komme i rett tid og være av en slik størrelse at vi nærmer oss inflasjonsmåletMålet er en inflasjon på rundt to prosent på mellomlang sikt. Jo lenger unna vi er, desto større blir hevingene, sier ESB-sjef Christine Lagarde på pressekonferansen etter nyheten.

Les også

ESB hever renten til det høyeste siden 2011

Credit Suisse nedgraderer Nel

Credit Suisse nedgraderer sin anbefaling på Nel til underperform fra tidligere nøytral. Kursmålet nedjusteres til 10 kroner, fra tidligere 15 kroner.

Det fremgår av en oppdatering fra meglerhuset fredag.

Credit Suisse viser til at Nels nye konsernsjef Håkon Volldal i forbindelse med andrekvartalsrapporten kunngjorde en ny retning i strategien med konsentrasjon på «stack production».

– Dette kan begrense Nels omfang til om lag 56 prosent av det totale systemet, noe som reduserer vår gjennomsnittlige systempris med 35 prosent for estimatperioden 2022-30, skriver meglerhuset.

Publisert:
Gå til e24.no