Norges Banks rentemøter

Dansk undring etter rentebeslutningen: Norge er ikke isolert fra «viruset»

Norges Banks rentebeslutning får øyenbrynene til å rykke i nabolandet i sør.

Bendiksby, Terje / NTB scanpix
 • David Bach
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

Torsdag ble det klart at Norges Bank setter opp renten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent. Samtidig minner sentralbanksjef Øystein Olsen om at det er betydelig usikkerhet om vekstutsiktene internasjonalt.

Beslutningen var ventet av de fleste finanshusene, men utenlands får hevingen en litt annen reaksjon.

Blant dem som er mer overrasket over Olsens grep er danskene, og sjefstrateg Frederik Engholm i Nykredit.

– Vi hadde ikke forventet at de kom til å heve renten, selv om man godt kan si at en stor del av Norge regnet med det. Vi forventet at de ville ta mer hensyn til risikoen for at det før eller siden også i Norge ville komme en vanskeligere økonomisk utvikling, sier Engholm til E24.

– Ennå ikke smittet

Engholm viser til at pilene helt klart peker nedover på den globale scenen.

– Det er ingen tvil om at norsk økonomi i utgangspunktet har det helt utmerket, men at man som sentralbank, mens den globale økonomien akkurat nå er usikker, velger å heve mens de fleste andre senker. Man risikerer å få en kraftig forstyrrelse i kronekursen, som kan bli et stort problem for Norge, sier han.

– På dette tidspunktet, med usikkerheten som finnes, trodde vi ikke at de kom til å heve renten. Fordi man også i norsk økonomi, selv om man ennå ikke har blitt smittet av det viruset som påvirker resten av verden, ikke er isolert i den lille økonomien som Norge har.

Les også

Derfor hevet Olsen renten

Kunne ventet

Engholm sier han er overrasket over at Norges Bank ikke heller ventet med en renteheving til neste år, når mange spørsmål kunne ha blitt besvart.

– Mer langsomme skritt hadde vært mer fornuftig, særlig med tanke på at det ikke kommer så mange flere hevinger. De kunne gjort dette i et langsommere tempo.

– Det er klart at hvis brexit lander på en fin måte og handelskrigen blir løst, så kan det være at usikkerheten opphører. Men vi synes dette var et tidlig tidspunkt å heve på, sier han.

Les også

Økonom om Olsens renteheving: – Ser ut som en litt sen takling på fotballbanen

«Klart avvik»

Det nederlandske finanskonsernet ING skriver i en kort analyse at «Norges Bank har sementert sin posisjon som det klare avviket på den globale sentralbank-arenaen», og viser til Øystein Olsens beslutning torsdag om å heve renten for tredje gang i år.

Ikke at beslutningen var uventet – de fleste analytikere hadde på forhånd kalt det en «close call» hvorvidt den norske sentralbanken ville heve eller holde renten uendret, påpeker de videre.

«Det faktum at kronen har vært mye svakere enn politikerne ventet virker å ha tippet balansen i retning tidlig handling» fra sentralbanken, heter det i notatet, som videre tar for seg Norges Banks største usikkerhetsmomenter: brexit, handelskrig og spenningen i Midtøsten.

«Vi mener derfor at styringsrenten vil holde seg på 1,5 prosent i Norge resten av året. Vi har imidlertid som grunnleggende utgangspunkt at det inntreffer en våpenhvile mellom USA og Kina i løpet av første halvår av 2020. Hvis det skjer, og Storbritannia unngår en no deal brexit, så tror vi det er en rimelig sannsynlighet for at Norges Bank hever renten igjen til neste år», skriver ING.

Venter uendret rente de neste årene

Seniorøkonom David Oxley ved Capital Economics er derimot ikke spesielt overrasket over Norges Banks renteheving.

Oxley har ansvaret for de nordiske landene og Sveits hos analyseselskapet, og skriver i en kommentar til E24 at den norske økonomien fortsetter å være et lyspunkt blant de nordiske økonomiene, drevet av en oppsving i olje- og gassinvesteringene.

Han påpeker også at Norges Banks foretrukne inflasjonsindikator, KPI-JAE (også kalt underliggende inflasjon), fortsatt ligger litt over målet på 2 prosent.

– Likevel synes vi det er passende at tonen i dagens uttalelse var mer balansert enn den har vært etter siste beslutninger, og vi er enig med Norges Banks vurdering å holde renten uendret fra nå av, skriver Oxley om offentliggjøringen av rentebeslutningen.

Capital Economics venter at dagens rentenivå på 1,5 prosent vil vare frem til minst 2022.

Les også

Advarer boligeiere etter rentehopp: – Vil merkes

Les også

OECD spår svakeste globale vekst siden finanskrisen

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Norges Bank
 3. Rentemøte
 4. Styringsrenten
 5. ING
 6. Øystein Olsen
 7. Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Høy usikkerhet og uenighet før Olsens rentebeslutning: – Blir helt sjokkert om de hever renten

 2. Største rentehopp i pengemarkedet på over fire år

 3. Norges Bank hever renten for fjerde gang på ett år

 4. Annonsørinnhold

 5. Økonom om Olsens renteheving: – Ser ut som en litt sen takling på fotballbanen

 6. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen