Nå blir det flere rentemøter og mer innsyn i Norges Bank

– Det mest interessante er at de har bestemt seg for å offentliggjøre protokoller fra rentemøtene, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken. 

NORGES BANKS HOVEDSTYRE: (Foran f.v.) Jon Nicolaisen, Hilde Myrberg, Øystein Olsen og Karen Helene Ulltveit-Moe. Bak fra venstre, Kathryn M. Baker, Egil Matsen, Kjetil Storesletten og Steinar Juel.

Foto: Nils Stian Aasheim Norges Bank
 • Sophie Lorch-Falch
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:,

Torsdag klokken 10.00 tikket beskjeden markedet hadde forventet: Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent.

─ Dette er akkurat som ventet, det er den umiddelbare responsen, sier sjeføkonom i Swedbank Øystein Børsum til E24.

Ifølge Børsum holdt Norges Bank, som vanlig på et mellom-møte, kortene tett til brystet, ved å oppsummere den økonomiske utviklingen den siste tiden, uten å si så mye mer.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen beskriver i likhet med Børsum rentebeslutningen som svært ventet.

– I pressemeldingen sier Norges Bank at i sum er ikke utviklingen vesentlig endret fra forrige rentemøte. De slår slik sett fast at noe har vært på oppsiden og noe på nedsiden, men i sum er ikke utsiktene og risikobildet for norsk økonomi særlig endret fra forrige rapport, sier hun til E24.

Les også

Norges Bank holder renten uendret

Kjører flere rentemøter

Samtidig som rentebeslutningen ble kunngjort, kom også en melding fra Norges Bank om at hovedstyret har vedtatt at protokollene fra rentemøtene skal offentliggjøres løpende.

Vedtaket gjelder med virkning fra neste rentemøte 21. juni.

I tillegg har hovedstyret vedtatt å øke antallet rentemøter fra seks til åtte fra og med 2018.

– Med hyppigere rentemøter og publisering av protokoller med hovedstyrets stemmegivning ønsker vi å bidra til økt åpenhet om pengepolitikken, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i pressemeldingen.

Norges Bank skriver at «etter de mellomliggende rentemøtene vil rentebeslutningen gjøres kjent ved at hovedstyrets vurdering, inkludert innholdet fra rentemøteprotokollen, blir publisert på Norges Banks nettsider».

Dette vil være gjeldende praksis fra og med rentemøtet 25. oktober.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Det mest interessante

Due-Andresen mener to flere rentemøter og offentliggjøring av protokoller vil gi mer informasjon om vurderingene bak de viktige rentebeslutningene.

– Det mest interessante er at de nå har bestemt seg for å offentliggjøre protokoller og at det blir to ekstra rentemøter fra neste år. Det blir to mellomliggende møter som ikke backes opp av en pengepolitisk rapport. Slik sett kan man si at man får to ekstra nonevents neste år, siden det sjelden skjer noe på mellomliggende møter, sier hun.

– Det vil være to møter til hvor vi kan få ekstra informasjon, slik at man oftere får innsikt i hva Norges Bank tenker, sier Due-Andresen.

Må prognosen senkes ytterligere i juni?

Når det gjelder rentebeslutningen forteller Børsum at vekstbildet har vært som ventet, og det samme med inflasjonen, mens arbeidsledigheten har falt noe raskere enn antatt, og kronekursen er svakere enn Norges Banks anslag.

─ Det eneste jeg merker meg som kan rokke litt på vurderingen er prognosene for korttidsutviklingen, sier Børsum.

Han forklarer at modellapparatet i Norges Bank med jevne mellomrom, gjennom flere økonometriske modeller, kommer med prognoser for utviklingen i norsk økonomi den nærmeste tiden.

Disse utsiktene viser blant annet lavere inflasjon det nærmeste året enn hva de viste i mars, og hva Norges Bank har lagt til grunn.

─ Så da er spørsmålet om Norges Bank, basert på disse modellene, kommer frem til at prognosene må senkes ytterligere i juni, sier Børsum.

Han mener at det normalt ville vært naturlig å gjøre det, men advarer samtidig mot at Norges Bank bruker pengepolitikken for å få opp dampen i økonomien ytterligere. Han trekker spesielt frem gjeldsveksten og høye boligbriser.

─ Vi må leve med at inflasjonen forblir lavere enn målet, samtidig som økonomien bedrer seg. Det viktigste er at vi innretter oss så det ikke kommer en ny nedtur som følge av at vi har hausset opp boligprisene, sier Børsum.

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Øystein Olsen
 3. Rentemøte Norges Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Endrer ikke på styringsrenten

 2. Norges Bank holder renten uendret

 3. Olsen kutter ikke renten

 4. Annonsørinnhold

 5. Olsen holder renten rekordlav

 6. Sjeføkonom spår raskere renteløft fra Norges Bank