Stordalen vil huse 5.000 flyktninger

Hotellkongen Petter Stordalen har gjort det klart at han stiller med 5.000 gjestedøgn og mat til flyktninger på sine hoteller.

VÆRSÅGOD: Petter Stordalen gir Utlendingsdirektoratet 5.000 overnattinger.

Magnus Sandberg
Publisert:,

– Dette berører absolutt alle. Det er ingen som går uberørt av de scenene vi ser utspille seg i Europa nå, sier Petter Stordalen til NTB.

– Vi har sagt til UDI at vi skal bidra med dette når de har behovet. De får 5.000 gjestedøgn til disposisjon, gratis. Bruk det når behovet er der, sier han

Gratis

Stordalen kom med nyheten om hotellplassene på pressekonferanse i Utlendingsdirektoratets lokaler i Oslo tirsdag ettermiddag. Han sier kostnaden helt og holdent skal betales av hans egen hotellkjede, og ikke av UDI.

– Vi har gått ut med kostpris på 650 kroner. Men kostnaden er vi ikke opptatt av. Vi er bare en av mange som ønsker å hjelpe, sier Stordalen, som legger til at UDI nå må sjekke om dette rent juridisk er greit.

UDI stiller seg i utgangspunktet positiv til Stordalens tilbud.

– Må vurdere

– Vi må vurdere om og hvordan vi i så fall kan bruke det. Vår primæroppgave er å sørge for at vi har plasser nok, sier Christine Wilberg, avdelingsdirektør i region- og mottaksavdelingen i UDI til NTB.

Hun sier Stordalens tilbud er noe som i så fall kan benyttes som en ekstra kapasitet på toppen av den andre kapasiteten som UDI jobber med å bygge opp selv.

Akutt problem

Allerede i april lovte hotell- og kjøpesentermilliardæren at han ville tilby husly for inntil 1.000 flyktninger. Denne helgen bodde 50 asylsøkere gratis to netter på et Stordalen-eid hotell på Gardermoen. Nå stiller han ytterligere 5.000 hotelldøgn til disposisjon.

– Vi gjør dette på bakgrunn av samtaler vi hadde med UDI gjennom helgen, hvor vi måtte kaste oss rundt på kort tid for å løse et akutt problem. Dette handler om de som kommer inn og ikke er registrert, eller er delvis registrert, de som trenger en seng å sove i og som trenger mat på bordet. Det bidro vi med gjennom helgen, sier Stordalen.

Motiv

Det blir av enkelte stilt spørsmål ved motivene til dem som hjelper til, uansett om hjelpen går ut på å bidra til å skaffe mat, utstyr eller overnatting.

– Er dette er PR-stunt?

– Jeg tror ikke de som overnattet på hotellet vårt i helgen, er veldig opptatt av motivene våre. Jeg tror ikke de som UNICEF hjelper av barnefamilier, er veldig opptatt av motivene. Vet du hva som er viktig? spør Stordalen og svarer selv på spørsmålet:

– Handling. At vi faktisk gjør noe, sier en tydelig engasjert hotellkonge.

Det kom 2.313 asylsøkere til Norge i august. Det er det høyeste tallet på en enkelt måned siden Bosnia-krigen på 1990-tallet. Bare sist uke kom 753 nye asylsøkere.

– Jobber på spreng

På spørsmål om hvordan UDI ligger an i arbeidet med å skaffe overnatting til dem som trenger det, svarer Wilberg at de jobber på spreng .

– Det er en krevende oppgave.Vi har sett at det kommer flere asylsøkere, og så fort de er registrert hos PU, skal de inn i vårt system for å få tilbud om å bo i et mottak. Når vi i tillegg fikk ansvar for å innkvartere dem som ikke er registrert, blir presset desto høyere, sier hun.