EU: – Verste flyktningkrise siden andre verdenskrig

Verden står overfor den verste flyktningkrisen siden andre verdenskrig, fastslår EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos.

OVER HAVET: Flyktninger kommer her til øya Kos i Hellas
Publisert: Publisert:

Ifølge FN er nå over 50 millioner mennesker over hele verden fordrevet fra sine hjem på grunn av krig og konflikter. Ikke siden andre verdenskrig har så mange mennesker vært på flukt. Verst rammet er Syria.

Europa er nødt til å gjøre sitt for å løse krisen på en sivilisert måte, fastslo kommissæren på en pressekonferanse i Brussel fredag.

Anstendig

– Det vi må gjøre, og EU-kommisjonen har gjort det, er å organisere vårt system slik at vi kan møte dette problemet på et anstendig, sivilisert og europeisk vis, sier Avramopoulos etter et ekstraordinært møte med de 28 EU-landenes innenriks- og migrasjonsministre i Aten torsdag.

Les også

Hver tredje nordmann er villig til å huse en flyktning

Avramopoulos, som selv er greker, sier hele Europa strever med å håndtere den voldsomme strømmen av migranter, men at situasjonen er spesielt ille i Hellas. Bare den siste måneden har nærmere 50.000 migranter kommet til landet.

Får ekstrabevilgninger

Ifølge Avramopoulos vil Hellas snart få utbetalt den første potten på 30 millioner euro av i alt 2,4 milliarder euro som EU har bevilget til sine medlemsland og som skal brukes til å håndtere flyktningkrisen. Hellas skal i løpet av den neste seks årene få utbetalt 474 millioner euro.

Les også

Seks av ti småkommuner sier nei til flyktninger

Pengene skal blant annet brukes til å opprette flere mottakssentre, til å returnere asylsøkere som har fått avslag på asylsøknadene sine og til å styrke overvåking av grensene.

I løpet av de første sju månedene i år har 124.000 migranter og flyktninger klart å ta seg til Hellas. Det er en økning på 750 prosent fra 2014, ifølge FN-tall.

Les også

Onoufrios (88) donerer pensjonen til Hellas

Les også

Hellas sliter med flyktningstrøm

Les også

Gigantskipene strømmer gjennom Suez-kanalen

Publisert: