Erdogan: – Hitlers styresystem var effektivt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan viser til Adolf Hitlers Tyskland under krigen som eksempel på et effektivt styresystem der den statlige strukturen ivaretas.

OMSTRIDT: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan håndhilser på en mann han angivelig hjalp med å unngå selvmord. Enkelte tyrkiske medier melder at presidenten snakket mannen ut av å ta sitt liv, andre har stilt spørsmlstegn ved historien.

Yasin Bulbul Afp
  • NTB
Publisert:

Erdogan ønsker utvidet makt i Tyrkia slik at presidentrollen ikke lenger bare er seremoniell som i dag, men i stedet mer som i USA, Frankrike og Russland der presidenten har utøvende makt.

Men Erdogan trekker linjene videre tilbake i historien, til Nazi-Tyskland.

– Det finnes mange eksempler i verden. Det er bare å se på Hitler, men det finnes også senere eksempler i en rekke andre land, sier Erdogan ifølge nyhetsbyrået Dogan.

Kommentaren var svar på et spørsmål han ble stilt etter å ha returnert til Tyrkia etter et besøk i Saudi-Arabia torsdag. Han ble spurt om hvorvidt et system med utøvende presidentmakt er mulig, samtidig som helheten i en statlig struktur kan ivaretas.

Opposisjonen i Tyrkia er enig med Erdogan i at det er behov for å endre grunnloven, som sist ble revidert etter kuppet i 1980 og som fortsatt bærer merke av landets militære fortid.

Men opposisjonen støtter ikke Erdogans ønske om utvidet presidentmakt. De frykter at for mye makt skal bli samlet på presidentens hender.

Les også

Russland: – Erdogan deltar i oljehandel med IS

Les også

Overgangsregjering på plass i Tyrkia

Les også

Erdogan setter dato for nyvalg i Tyrkia

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Erdogan: – Hitlers styresystem var effektivt

  2. Tyrkia står overfor historisk veivalg

  3. Tyrkiske opposisjonspartier krever omtelling

  4. Annonsørinnhold

  5. Erdogan avviser observatørfunn etter folkeavstemning

  6. Erdogan-tilhengere hadde håpet på større seier