Her er ønskelisten fra Organisasjons-Norge

Organisasjonene i arbeidslivet forventer at regjeringen gjør grep i neste års statsbudsjett som sørger for flere arbeidsplasser. Men virkemidlene er de ikke helt enige om.

ULIKE ØNSKER: Fra venstre: Hans Christian Gabrielsen (LO), Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Norsk olje og gass) og Vibeke Hammer Madsen (Virke).

Foto: Foto: Marie von Krogh/VG, NTB Scanpix
 • Caroline Grundekjøn
 • Hanna Haug Røset
Publisert:

Når finansminister Siv Jensen torsdag legger fram regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, vil store deler av norsk organisasjonsliv følge nøye med.

Flere av forventer at nettopp deres hjertesaker skal få tilført friske midler. Så langt er det «lekket» over 3,8 milliarder kroner i nye bevilgninger og minst 900 millioner kroner i skattelettelser for neste år.

– Hovedønsket vårt er at regjeringen tar sysselsettingen på alvor, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen.

– Vi ser at antallet yrkesaktive øker, mens antallet jobber faller. Det gjør at det trengs et løft for kompetanse foran passive pengeoverføringer som skattekutt til de rike.

Inkludering

LO ber om at satsingen på yrkesfag får et skikkelig løft i kommende års budsjett. Det innebærer prioritering av yrkeshøyskolene og tiltak for å få på plass flere lærlingplasser.

– Å få folk til å fullføre videregående skole er nøkkelen for å få dem i jobb. Det handler ikke bare om mer penger, men å bruke pengene på en annen måte enn i dag. Kutt i skattene gir ikke effekt i jobbskapingen, mener Gabrielsen.

– Og det blir ikke flere arbeidsplasser av å bare snakke om omstilling, legger han til.

Arbeidsgiverne med NHO i spissen er også opptatt av at det skapes flere jobber.

MIDLERTIDIG TILTAK: Svein Oppegaard i NHO forventer at tiltakene mot ledighet langs kysten fra Trøndelag til Agder-fylkene blir videreført så lenge ledigheten er så ulik mellom regionene.

Foto: Caroline Roka NHO

– Det viktigste er arbeid til alle, sier Svein Oppegaard, direktør for politikk i NHO.

– Da dreier det seg om inkludering – av arbeidsledige, flyktninger, unge under 30 og dem med redusert arbeidsevne. Vi ser frem til regjeringens forslag om å løse dette, sier han.

NHO forventer også at regjeringen satser på lærlingordningen, og at den oppfyller nasjonal transportplan med prosjekter som «Intercity» og fergefri E39.

– Vi ber også om at regjeringen gjennomfører skatteforliket, med de grepene som er gjort på formuesskatt og selskapsskatt.

Krever lavere formuesskatt

Hovedorganisasjonen Virke forventer også et budsjett som sørger for omstilling og nye arbeidsplasser. Men virkemidlene er de ikke enige med LO om.

– For å få det til, trenger vi et skattesystem som fremmer verdiskapning og reduserer forurensingen. Virke krever derfor lavere formuesskatt på arbeidende kapital for å fremme norsk eierskap og entreprenørskap, samt grønn skatteomlegging, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen.

Hun mener dessuten at regjeringen må satse på livslang læring, mer hospitering og annen tilrettelegging i arbeidslivet.

– Ikke minst forventer vi at det skal bli enklere å drive virksomhet. Virke ber regjeringen gire opp i forenklingsarbeidet. I senere tid har vi sett at nye regler og rapporteringer med økonomiske og administrative kostnader er på vei opp, dette kan ikke fortsette, mener Virke-direktøren.

Les også

Her er budsjettlekkasjene fra regjeringen

Både LO, NHO og Virke advarer mot økt bruk av oljepenger i neste års budsjett.

Ønsker stabilitet

For oljenæringen har det allerede lekket en rekke flere nye punkter. Regjeringen vil blant annet gi 100 millioner kroner ekstra til Forskningsrådet, penger som skal brukes til å forske på petroleumsteknologi.

E24 varslet fredag at regjeringen dessuten vil bevilge 360 millioner kroner til konseptstudier i arbeidet med å utvikle de tre CO₂-prosjektene som kan ende med fullskala anlegg.

Hovedønsket til Norsk olje og gass er gode, stabile rammebetingelser som sørger for en fortsatt konkurransedyktig næring.

Les også

Frykter ny finansskatt: – Trenger ikke flere steiner i sekken

– Gode rammebetingelser er viktig for at vi skal kunne bidra med høy sysselsetting og store verdier til samfunnet, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til E24.

Moderate boligforventninger

Regjeringen varsler dessuten «bred omtale av boligmarkedet» i budsjettet, ifølge NTB.

Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer har likevel bare moderate forventninger til at det kommer tiltak som vil ha stor positiv effekt.

– Det viktigste fra staten sin side nå er å få prosessene på samferdsel til å fungere slik at vi kan ha et fungerende boligmarked i et lengre perspektiv. Det må være enkelt og logisk å bo i byer rundt Oslo og jobber i Oslo, sier han.

Han ønsker også at det bygges flere studentboliger.

– Litt av utfordringen med studentboliger er at de har blitt bygd alle andre steder enn i Oslo, men det er i Oslo vi trenger de. Det vil dempe leiemarkedet, som igjen vil dempe boligmarkedet. Det er et av de mest effektive tiltakene på kort sikt som regjeringen kan gjøre noe med, sier Vammervold Dreyer til E24.

Les også

Her er budsjettlekkasjene fra regjeringen

Les også

– Vi trenger ikke flere steiner i sekken

Les også

Mot ny rekord i oljepengebruk fra Siv Jensen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Statsbudsjettet
 2. Arbeidsliv
 3. Norsk olje og gass
 4. Eiendom

Flere artikler

 1. – Vil ha minimal effekt på boligmarkedet

 2. Eiendom Norge: Byen må ikke bli et sted kun for eliten

 3. LO langer ut mot regjeringen: – Vanlige folk må betale for skattekuttene til de rikeste

 4. Annonsørinnhold

 5. Vi skal sikre trygghet for folk og jobber

 6. Ap-Raymond og Frp-Siv i boligtoppmøte