Banksjef advarer mot å lage nasjonal boligbrems: – Du må ikke reparere en klokke med en hammer

Sparebanken Vest-sjefen frykter at en ny låneinnstramming vil kneble et allerede «ekstremt tregt» boligmarked i oljekriserammede strøk.

VIL IKKE HA MER BOLIGBREMS: I Stavanger har boligprisene falt seks prosent det siste året. Sparebanken Vest-sjefen sier markedet nødig trenger mer boligbrems i form av strengere boliglånskrav.
Publisert: Publisert:

– Finanstilsynet og departementet må ta inn over seg at forskjellene i boligprisutvikling i Norge aldri før har vært så store. Da kan du ikke bruke samme brede pensel som under finanskrisen, sier administrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest til E24.

Dagens boliglånsforskrift ble innført i juni i fjor som del av finansminister Siv Jensens mye omtalte «boligpakke».

Den innebar strengere boliglånskrav, med et nytt nedbetalingskrav og ny maksgrense for hvor ofte bankene får gjøre unntak fra egenkapitalkravet på 15 prosent. Det skulle dempe boligprisgaloppen.

Les også

Desperate kjøpere: Tåsen-villa gikk fem millioner over prisantydning

Kan bli ny låneinnstramming

Men siden da har boligprisene i Norge steget over ti prosent, og i høst skal departementet igjen vurdere om forskriftene bør endres

Første ledd i prosessen er å vurdere Finanstilsynets innspill, som legges frem klokken 10 torsdag.

BER MYNDIGHETENE SE TIL DANMARK: Administrerende direktør i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth.

Sparebanken Vest-sjefen sier han forstår et ønske om å temme den bratte boligprisveksten på Østlandet, men frykter konsekvensene av en nasjonal innstramming.

Bakteppet er et boligmarked i Vest-Norge som er hardt rammet av oljekrisen.

– Går ekstremt tregt

Markedet er slett ikke i høygir – men i revers, sier Kjerpeseth:

– Mens prisene har steget 16 prosent i Oslo det siste året, har vi hatt prisfall på seks prosent i Stavanger. Her går markedet ekstremt tregt. Det tar godt over 100 dager å selge snittboligen, sier banksjefen, og fortsetter:

– Du må ikke reparere en klokke med en hammer. En felles låneinnstramming blir for upresist nå.

– Du mener en mulig innstramming må være regional?

– Ja, det må vurderes, for det er Oslo-markedet som er hovedproblemet. Og det er fullt mulig å gjennomføre: I Danmark har de innført strengere boliglånskrav i nettopp pressområdene. Med så store forskjeller, er det åpenbart at vi trenger en diversifisert medisin.

Les også

Boligprisene til himmels, tyngre i leiemarkedet

– Norge har alltid hatt nasjonale boliglånskrav. Har du tro på at vi kan få en innstramming som kun gjelder pressområdene?

– Jeg frykter de vil male med bred pensel igjen, og det tror jeg er uklokt.

– KAN IKKE GJØRE ANNET: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener regjeringen må ha regionale unntak dersom de vil stramme inn ytterligere på boliglån.

Sjeføkonom: Kan ikke stramme inn overalt

Banksjefen får støtte av sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

Dersom regjeringen vil stramme inn, må de nå gjøre regionale unntak, mener han.

– Akkurat nå kan ikke regjeringen gjøre noe annet for å få bremset prisveksten enn å innføre forskjellige regler for regionene. De klarer ikke gjøre noe som monner hverken med flyktningstrømmen, beskatningen, eller rentefradrag, sier Andreassen til E24.

Selv om det er uprøvd her i Norge, sier Andreassen det er fullt mulig for regjeringen å innføre regionale boliglånskrav.

Et mulig grep kan være å innføre avdragsplikt i Oslo, foreslår sjeføkonomen.

Tidligere har bankene hatt mulighet til å gi full avdragsfrihet, noe som ble forsiktig innstrammet i dagens boligforskrifter, med krav om minimum 2,5 prosent nedbetaling på lånet hvert år.

Andreassen påpeker at myndighetene har en begrenset verktøykasse om de vil slukke boligprisbålet. De lave rentene gis mye av skylden for prisveksten, men disse er det lite å gjøre med.

Les også

– Det har rett og slett blitt mye billigere å kjøpe bolig

Les også

Boligprisene til himmels, tyngre i leiemarkedet

Les også

Sterkeste august-vekst i boligprisene på ti år

Publisert: