Norges Bank-undersøkelse: Venter lavere lønnsvekst i år

Coronakrisen rammer forventningene til lønnsveksten i Norge hardt.

Forventningene til prisveksten om 12 måneder er uendret fra forrige kvartal hos økonomene, og partene i arbeidslivet. Næringslivslederne venter 0,1 prosentpoeng høyere prisvekst enn i forrige kvartal, mens husholdningene venter 0,7 prosentpoeng høyere prisvekst.

Kallestad, Gorm / SCANPIX NORGE
 • Anders Nybakken Kvale
 • Infront TDN Direkt
Publisert:,

Sentralbankens ferske forventningsundersøkelse for andre kvartal viser en bred forventning om lavere lønnsvekst i år, både blant partene i arbeidslivet, næringslivsledere, husholdningene og økonomene.

Hos partene i arbeidslivet, som det har vært størst spenning rundt, er det forventning om en gjennomsnittlig årlig lønnsvekst i 2020 på to prosent.

Det betyr forventninger om en lav reallønnsvekst, ettersom de venter en prisvekst om 12 måneder på 2,2 prosent.

Partene i arbeidslivets forventninger til lønnsveksten i år er ned 1,2 prosentpoeng fra undersøkelsen for første kvartal, og senkingen skyldes coronakrisens negative effekt på den norske økonomien.

De er riktignok de mest positive til lønnsveksten i år blant deltagerne i Norges Bank-undersøkelsen. Ifølge Dagens Næringsliv er forventningene nå på sitt laveste på 18 år.

«Rammet lønnsomheten til mange bedrifter»

Nordea Markets ventet på forhånd forventninger til lav lønnsvekst.

«Coronakrisen har rammet lønnsomheten til mange bedrifter. Samtidig har ledigheten steget, noe som stiller arbeidstakerorganisasjonene dårligere ut i forhandlingene. Den norske frontfagsmodellen fungerer godt, og partene i arbeidslivet vil ta ansvar slik vi så under den siste oljenedturen i 2015/16», fremgikk det i en morgenrapport onsdag.

Slik er forventningene til lønnsveksten hos de ulike deltagerne:

 • Ventet gjennomsnittlig årslønnsvekst for inneværende år blant partene i arbeidslivet er på 2,0 prosent, ned 1,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.
 • Næringslivslederne venter en lønnsvekst i egen bedrift for inneværende år på 1,6 prosent, ned 1,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.
 • Ventet lønns- og pensjonsutvikling de neste 12 månedene blant husholdningene er på 1,4 prosent, ned 0,6 prosentpoeng fra forrige kvartal.
 • Økonomenes forventninger til årslønnsveksten for inneværende år er på 1,5 prosent, ned 1,5 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Forventningene til prisveksten er noenlunde uendret hos de fleste deltagerne.

 • Partene i arbeidslivet venter en prisstigning om 12 måneder på 2,2 prosent noe som er uendret fra forrige kvartal.
 • Økonomenes forventninger til prisstigningen på varer og tjenester om 12 måneder er på 2,1 prosent, uendret fra forrige kvartal.
 • Næringslivslederne venter en prisstigning på varer og tjenester om 12 måneder på 2,5 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.
 • Husholdningenes forventninger til prisstigning på varer og tjenester om 12 måneder er på 2,5 prosent, opp 0,7 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Norges Bank-rapport: Mager lønnsvekst og dyrere varer i år

 2. Fellesforbundet ser ikke grunn til å coronajustere lønnskravene

 3. Norges Bank-rapport: Bedriftene melder om større nedgang enn under finanskrisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytikere spår milliardtap for DNB: – Første kvartal blir tøft, andre kvartal tøffere

 6. Regjeringen varsler rask avgjørelse om permitteringsregler