- EKSPORTINDUSTRIEN PÅ VEI INN I KRISE: NHOs sjeføkonom mener Gjedrem tar feil

Tor Steig i NHO kjenner seg ikke igjen i Norges Banks beskrivelse av virkeligheten.

BEKYMRET: Tor Steig i NHO frykter for sterk kronekurs.
Publisert:

- Deler av norsk næringsliv er på vei inn i krisen, ikke på vei ut, slik tittelen på lederen i pengepolitisk rapport skriver i dag, sier sjeføkonom Steig i NHO.

Han er ikke så bekymret over onsdagens renteheving på 0,25 prosentpoeng fra Norges Bank - den var ventet - men han er alvorlig bekymret over begrunnelsen til sentralbanken.

Steig mener Norge for øyeblikket har en tospors-økonomi, hvor deler av næringslivet går godt mens andre deler står overfor store problemer.

- Deler av hjemmeøkonomien - eller hjemmesporet om du vil - går godt. Privat forbruk øker svakt og antall ansatte i offentlig sektor øker. Men eksportøkonomien står overfor en alvorlig situasjon, sier Steig.

På vei inn i krise

Steig mener mange eksportbedrifter nå møter krisen for fullt.

- Mange har hatt ordrereserver som de har produsert for. Når ordebøkene nå tømmes, samtidig som kronekursen stiger, står disse bedriftene overfor store problemer, sier Steig til E24.

Sjeføkonomen har heller ikke noe håp om snarlig bedring.

- Vi har en næringsstruktur som er mye basert på investeringer, ikke minst internasjonalt. Det går lang tid før investeringene i internasjonalt næringsliv øker igjen. De gjør det i alle fall ikke nå. Derfor synes jeg Norges Bank avblåser krisen for tidlig, sier Steig.

Øyner håp

Selv om Steig er skuffet over Norges Banks pengepolitiske rapport, som også ble presentert onsdag, er han ikke uten håp om at eksportnæringen kan bli hensyntatt.

- Foreløpig legges det vekt på "hjemmesporet", men jeg merker meg at Norges Bank åpner for at rentebanen kan holdes lavere dersom kronekursen styrker seg mye, sier Steig.

Les mer om dagens renteheving:

Publisert: