DERFOR MELDER FAMILIEN FLYTTING: Sparer 50 mill.

Stein Erik Hagen sier barna ikke orker å bli i et land hvor rikfolk blir hengt ut som en pariakaste.

GLADBØFFEL: Dette er Stein Erik Hagen.
Publisert:

- Ja, de har opplevd at vi blir behandlet som en pariakaste, som er uønsket her i landet av den norske regjeringen, anført av SV-leder Kristin Halvorsen. De opplevde at vi ble uthengt og kom til slutt til at de ikke orket mer. De ville ikke satse i dette landet, hvor de opplever at så mange jobber mot dem og mot privat verdiskapning, sier Hagen på vegne av sine tre voksne barn.

-Anonymt

- De foretrekker et mer anonymt liv i et land hvor de ikke opplever stadig å bli hakket på fordi de er formuende, legger han til.

Hagen selv sier han ikke flytter til Sveits. Ei heller kona, Mille Marie Treschow.

- Det er riktig at det er barna som emigrerer. Jeg har ikke meldt flytting til folkeregisteret og blir foreløpig. Jeg vil fremover bo begge steder, så får vi se hva som skjer, sier han fra sitt ferieparadis i Kragerø.

Det betyr likevel i all hovedsak at Hagen-formuen flyttes ut av landet: Stein Erik Hagen har overført mesteparten av formuen til sine tre eldste barn: Nina Camilla Hagen (27), Caroline Hagen (25) og Carl Erik Hagen (20). Hans fjerde barn, sønnen Thomas Nicolai Stang er 13 år.

De tre eldste barna eier 30 prosent av Canica hver, og vil til sammen spare nesten 50 millioner kroner i personlig formuesskatt ved å flytte til Sveits. Ligningen viser at de betalte i overkant av 48 millioner i skatt til sammen i 2007, og ettersom de bare har forholdsvis beskjedne inntekter, er det alt vesentlige formuesskatt.

Datterselskap

Utflaggingen skjer til Zürich i Sveits, hvor barna og Stein Erik Hagen har funnet seg private boliger.

I tillegg har Canica opprettet et datterselskap som skal styres fra Zürich.

Utflaggingen betyr slutten for gårdsdrømmen til Caroline Hagen. Hun har jobbet iherdig for å få kjøpe og utvikle Øvre Vilberg gård på Romerike, men nå er gården solgt: Rederarving Karianne Klaveness Holmen (31) har kjøpt eiendommen for 19,5 millioner kroner, viser konsesjonssøknaden hun har sendt til kommunen.

- Det sier en del om hvor sterk opplevelse dette har vært for barna. Under finanskrisen er den politiske debatten blitt tøffere, og argumentene spesielt fra SV oppleves som om at de skal tas. Vi har fått tredoblet vår formuesskatt i en tid hvor de aller fleste land i verden har avskaffet den, sier Hagen.

Caroline Hagen kjøpte gården for 27 millioner kroner i 2007, og har dermed tapt 7,5 millioner kroner på salget.

Tildekket

Da VG besøkte gården i går ettermiddag, var vinduene mørke og tildekket.

Hagens andre datter, Nina Camilla Hagen, har fått hovedansvaret for å forvalte familieformuen til Hagen. Hun har en sønn på litt over et år sammen med fallskjermhopperen Tore Buer (27).

Stein Erik Hagen anslår at familien samlet trenger å ta ut rundt 160 millioner kroner i utbytte i år, for å betale formuesskatten og økningen i utbytteskatt.

- Ja, det ligger i den størrelsesorden. I Zürich er formuesskatten 0,1 prosent. Etter bortfallet av 80-prosentregelen og aksjerabatten er den for oss nå på en prosent. I tillegg kommer effekten av utbytte, som gjør at den reelle skatten er på 1,5 prosent, sier han.

- Jeg mener Kristin Halvorsen er en katastrofe for norsk eierskap. Hun vil rett og slett avvikle det private norske eierskapet. Tilbake vil staten og utenlandske eiere være. Siden hun ikke vil ha norske eiere, så får vi bli utenlandske. Fordi da slipper vi å betale formuesskatt i Norge. Forklar det den som kan, sier han. - Hun sier dere rømmer landet med pengene deres uten å ville bidra til fellesskapet?

- Det er bare tull og det vet hun. Hun og statsministeren har nylig fått et brev fra meg hvor jeg foreslår at man hever utbytteskatten med 1 ½ til to prosent og så fjerner formuesskatten på arbeidende kapital.

Publisert: