BANKPAKKEN KOMMER: Varsler ny krisepakke 9. februar

Regjeringen legger 9. februar frem nye tiltak som skal styrke bankenes utlånsevne, sier finansminister Kristin Halvorsen.

OPPRØRT: Finansminister Kristin Halvorsen mener statens krisepenger ikke skal gå rett i lomma på banksjefer og eiere.
Publisert:

Det melder Finansdepartementet lørdag kveld.

Ifølge meldingen fra departementet vil regjeringen legge fram nye tiltak 9. februar som skal styrke bankenes utlånsevne. Målet er at det skal bli enklere for næringslivet og husholdningene å få lån.

- Vi er inne i en alvorlig internasjonal finanskrise, og utsiktene for den økonomiske utviklingen er kraftig svekket, sier finansminister Kristin Halvorsen i en kommentar.

Kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet vil over for E24 ikke kommentere nærmere hva slags tiltak regjeringen vurderer.

Må styrke bankene

Det har den seneste tiden kommet en rekke krav om at myndighetene må styrke bankene med mer penger. Det er et stort problem at bankene begrenser utlånene for å bygge opp en buffer siden tapene kommer til å stige kraftig i 2009.

Dette skaper problemer for bedriftene som ikke får lån til nye prosjekter og i noen tilfeller heller ikke refinansiering av gamle lån.

Ifølge ministeren følger regjeringen situasjonen i bankene nøye.

- Selv om norske banker er solide, må de sørge for fortsatt tilfredsstillende lønnsomhet og egenkapital for å møte svakere konjunkturer. Vi er kjent med at en del banker nå sikter mot en høyere kjernekapitaldekning for å sikre tilgang til finansiering til akseptable vilkår. Dersom bankene ikke får skaffet kapital til akseptable vilkår, kan det bli vanskelig for næringsliv og husholdninger å få nye banklån, sier Halvorsen.

Les også: - Nasjonalisering er det beste som kan skje

Skatteutsettelse

Regjeringen legger frem sin generelle tiltakspakke mandag. Det vil det komme tiltak for å holde aktiviteten i bygg- og anleggssektoren oppe, og samtidig er det ventet at bedriftene får skatteutsettelse.

Les også: - Bedrifter får utsette skatten

- Etter Regjeringens vurdering er det nå riktig å bruke finanspolitikken for ytterligere å stimulere økonomien. Finanspolitikken kan ikke forhindre den avdempingen som nå ventes, men målrettede tiltak kan bidra til å dempe tilbakeslaget, og stimulere sysselsettingen. Mandag legger vi derfor frem forslag til endring av statsbudsjettet 2009. Forslagene er innrettet for å stimulere sysselsettingen, bekjempe arbeidsløshet og dempe virkningene av den internasjonale finansuroen på norsk økonomi, sier finansminister Halvorsen.

Regjeringen la også i fjor høst frem en redningspakke for bankene. Den gang var pakken på 350 milliarder kroner og var satt opp for å sikre bankene kortsiktig finansiering.

Nå er problemene knyttet til den langsiktige finansieringen til bankene. Prisen og tilgjengeligheten for slik finansiering har steget kraftig i det siste.

Les også:

Publisert: