Norges Bank øker renten

Norges Bank øker renten med 0,25 prosentpoeng til 5,5 prosent onsdag ettermiddag.

Publisert:

Norges Bank, under ledelse av sentralbanksjef Svein Gjedrem (bildet) økte onsdag ettermiddag renten med 0,25 prosentpoeng. Styringsrenten i Norges Bank er dermed 5,5 prosent.

- Dette var i tråd med planen som sentralbanken la frem i mars, og derfor helt som ventet, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities til E24.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er heller ikke overrasket.

- De har satt opp som ventet, sier Mork til E24.

Les også: Kinaputt fra Gjedrem - bombe fra banken

I strategien

Norges Bank viser til at inflasjonen stiger.

- Inflasjonen er på vei opp. Ulike mål for prisstigningen viser litt forskjellig utvikling, men samlet er den underliggende inflasjonen nær 2,5 prosent, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

I pressemeldingen er det få signaler om hva banken planlegger å gjøre videre.

- Hovedbudskapet er at Norges Bank holder seg til strategien som ble lagt i mars, sier sjeføkonom Jan Andreassen, sjeføkonom i Landsbanki til E24.

Tidligere sjeføkonom Tormod Andreassen i Sparebank 1 påpeker at Norges Bank onsdag gir uttrykk for stor usikkerhet for veien videre.

- Det blir ingen renteøkning på neste rentemøte 28. mai, men på rentemøtet 25. juni holder de døren åpen for renteøkning. Men styringsrenten er blitt høy, og jeg tror rentetoppen nå er nådd. Norges Bank vil nok bruke tiden frem til juni aktivt, sier Andreassen til E24.

Strammere effektiv pengepolitikk

Wilhelmsen mener renteøkningen er fornuftig.

- Inflasjonen er på inflasjonsmålet, men stiger nå kraftig. Det samme gjør lønnsveksten. En viktig grunn er at aktivitetsnivået er høyere enn hva som er forenlig med en inflasjon på 2,5 prosent. Vi trenger derfor en innstrammende pengepolitikk, sier Wilhelmsen til E24.

Ingen tror ikke det blir flere renteøkninger nå.

- Pengepolitikken nå er ganske stram. Kronekursen er rekordsterk, og renten er høy, særlig når man tar hensyn til stramheten i kredittmarkedet, sier Andreassen.

Makroøkonomene i DnB Nor Markets tror heller ikke Norges Bank vil heve renten flere ganger.

- Pengemarkedsrentene ligger såpass mye høyere enn styringsrenten, at den effektive pengepolitikken er strammere enn den Norges Bank så for seg i mars, sier makroanalytiker Camilla Viland i DnB Nor.

DnB Nor tror Norges Bank vil starte rentenkuttene allerede før jul.

Les også: Du kan få rentekutt i julegave

Flere nyheter på E24.

Publisert: