AMERIKANERNE MINDRE VERDT: Tilbud: 35.000.000,-

Det er ikke bare verdien på den amerikanske dollaren som synker, også verdien på den amerikanske mannen i gata har blitt mindre.

MARK LENNIHAN
 • Christine Jensen
Publisert:

Verdien på et "statistisk liv" er ifølge amerikanske Environmental Protection Agency "bare" 6,9 millioner dollar - en nedgang på nesten en million dollar på bare fem år.

Nyhetsbyrået APskriverat "selv om det kan høres ut som en harmløs byråkratisk omregning, har devalueringen reelle konsekvenser."

Lover og regler

Verdiene brukes nemlig når amerikanske myndigheter skal lage lover og regler. Da fastsettes først verdien på et menneskeliv. Deretter veies kostnadene på den nye loven opp mot de livreddende fordelene av lovforslaget.

Jo mindre et liv er verdt for myndighetene, desto mindre er behovet for en lov, slik som for eksempel strengere restriksjoner på forurensing.

AP illustrerer med en hypotetisk lov som vil koste 18 milliarder dollar å håndheve, men som vil hindre 2500 dødsfall:

Ved den fem år gamle verdien på et amerikansk menneskeliv (7,8 millioner dollar*2500 = 19,5 milliarder dollar) vil de livreddende fordelene utkonkurrere kostnadene.

Men med den nye verdien på et menneskeliv (6,9 millioner dollar*2500 = 17,25 milliarder dollar), vil loven koste mer enn livene den redder. Derfor ville den aldri blitt innført.

To steg

Økonomer beregner verdien på menneskelivet basert blant annet på hva folk er villige til å betale for å unngå visse risiki, og hvor mye arbeidsgivere betaler sine arbeidere for å ta større risiki. Noe av dataen blir samlet inn fra for eksempel lønnsstatistikk, mens noe kommer fra spørreundersøkelser.

EPA har justert ned verdien i to steg. Først i 2004 og deretter i mai i år. Grunnen skal ifølge EPA være at de har tilgang til bedre økonomiske data for å gjøre beregningene.

Uenig

Men ikke alle er enige i at verdien på et amerikansk menneskeliv skal være mindre nå enn for fem år siden.

- EPAs kutt gir ikke mening, sier Kip Viscusi, økonom ved Vanderbilt University.

- Når folk blir mer velstående vil verdien på et statistisk liv også stige. Det må det, sier Viscusi og legger til at ingen studier har vist at amerikanerne er mindre villige til å betale for å redusere risiko.

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Her er økonomenes regnestykke: Hvor mye er et ekstra levd år verdt?

 2. Betalt innhold

  Slik rammer handelskrigen Trumps velgere

 3. Sjeføkonom om Obamas boligpakke: - Bare et musepiss i havet

 4. Gjedrem advarer mot boligboble

 5. Betalt innhold

  Det offentlige betaler hele redningsaksjonen