Detaljene på plass for delelinjeavtalen

Det er enighet om nøyaktig hvor delelinjen skal gå. Avtalen om delelinjen på kontinentalsokkelen i Barentshavet blir undertegnet 15. september.

 • NTB
Publisert: Publisert:

– Avtalen vil bli undertegnet i Murmansk av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Russlands president Dmitrij Medvedev, opplyster statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens Kontor til NTB.

– Det er enighet om nøyaktig hvor grenselinjen skal gå, og samarbeidet knyttet til grenselinjen, blant annet om energi. Det er dette vi skal undertegne og offentliggjøre neste uke, sier Stoltenberg til NRK.

– At vi får på plass en avtale, gjør at vi kan åpne opp for virksomhet i dette området, fortsetter han.

Avtalen må godkjennes av den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, og av Stortinget. Stoltenberg minner om Dumaen tidligere har stilt seg i veien for en nokså lik situasjon da den nektet å godkjenne en avtale med USA i Beringstredet.

Enigheten om den historiske avtalen ble gjort kjent i Oslo 27. april i år da Medvedev besøkte Norge. Kompromisset om delelinjen kom etter 40 års forhandlinger. Med i avtalen er også en delelinje for Polhavet.

Statsminister Stoltenberg sa på en pressekonferanse, da han offentliggjorde enigheten, at avtalen utløser et stort potensial for Norge. Men han ville ikke forskuttere hvordan området skal benyttes før avtalen er ratifisert og signert. Det antas at området skjuler store olje- og gassreserver.

Det omstridte havområdet i Barentshavet skal deles i omtrent to like store deler. Området er på 175.000 kvadratkilometer og har trolig store fiskeforekomster og rike petroleumsforekomster.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nye Barentshavet – et skritt nærmere

 2. Betalt innhold

  Kronologi over delelinjeforhandlingene

 3. Betalt innhold

  Grenselinjeavtalen undertegnet

 4. Klart for seismikk til sommeren

 5. Betalt innhold

  Nå godkjennes delelinjen