Stoltenberg advarer bekymringsløse nordmenn

Mens eurosamarbeidet vakler og arbeidsledigheten ute i Europa når nye høyder, er nordmenn flest fri for økonomiske bekymringer. Det gjør statsministeren urolig.

INGEN GARANTI: Statsminister Jens Stoltenberg sa under sin halvårlige pressekonferanse at nordmenn ikke må tro at oppturen i Norge er en garanti for at Europas problemer ikke vil påvirke oss. Se flere bilder ved å trykke på pilen til høyre i bildet.

Lise Åserud

Her slår statsministeren av en prat med de oppmøtte journalistene.

Lise Åserud

Statsministeren understreket at man må holde fokus på stabilitet og orden for å sikre Norges økonomi fremover.

Lise Åserud
  • NTB
Publisert:

– I gode tider gjør man ofte feil som bringer dårlige tider. Det er veldig lett å gjøre slike feil hvis man er helt ubekymret, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

– Så langt har vi klart oss bra, men det er ingen garanti for at vi er sikret uansett.

Stoltenberg medgir at olje- og gassforekomstene gir Norge et unikt handlingsrom, men fastholder at suksessen avhenger av hvordan pengene brukes.

– Statsbudsjettet som vi legger fram i høst vil være preget av den europeiske gjeldskrisen. Pengebruken vil være ansvarlig, samtidig som vi investerer i framtiden. Hvis vi holder orden hos oss selv, har vi større muligheter for å lykkes.

Lånekunder

Under sin halvårlige pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien i Oslo tirsdag, kom statsministeren også med en advarsel til landets låntakere.

– Folk må være varsomme og tenke nøye igjennom hvor mange penger de låner, sa Stoltenberg, som utdyper sitt syn overfor NTB:

– Vi har sett så mange ganger før at bobler sprekker. At alle låner mye, gjør at prisen presses oppover og vi får en spiral. Det gjør oss sårbare, både som enkeltmennesker og som samfunn.

Stoltenberg tror eurokrisen blir langvarig og slår fast at både regjeringer og markedet har sviktet.

– Det tok mange år å komme inn i den dype krisen vi er inne i nå, og det tar mange år å komme ut av den, sier han.

Todelt EU

Statsministeren tror eurokrisen vil sørge for et todelt EU i årene som kommer: Eurolandene vil samarbeide tettere – også om budsjettpolitikk – noe landene som ikke har euro som valuta ikke ønsker.

SOMMERLIG SERVERING: Statsminister Stoltenberg kunne by på jordbær på regjeringens halvårlige pressekonferanse.

Lise Åserud

– Vi vil kunne se et Europa i to takter, der eurolandene tvinges til et tettere samarbeid, sier han.

At Norge uansett følger en egen takt synes klart. Tirsdag la regjeringen fram skrytetall som viser at sysselsettingen i privat sektor har nådd toppnivået fra før finanskrisen.

– Samlet er antallet mennesker i jobb høyere enn noensinne, sier Stoltenberg, som også måtte svare for den svake oppslutningen om regjeringspartnerne SV og Sp.

– Det er min oppgave som statsminister å bidra til at alle de tre regjeringspartiene gjør det bra, sier han.

Forklarte seg

Som ledd i oppfølgingen av 22. juli, innfører regjeringen jevnlige beredskapsmøter, opplyste statsministeren tirsdag.

– Regjeringen vil med økt regelmessighet oppdateres om forhold som pandemier, ekstremvær og terror, samt drøfte samfunnssikkerhet, beredskap og tiltak, sa Stoltenberg, som i forrige uke forklarte seg for 22. juli-kommisjonen.

Han har selv ikke hatt anledning til å følge rettssaken i Oslo tingrett særlig nøye og vil ikke flagge noen mening om massedrapsmannens psyke.

– Jeg er veldig forsiktig med å vise til hva pårørende måtte mene. Den ene gangen jeg gjorde det, ble det tatt som et uttrykk for at jeg mente noe om det. Det er dommerne som skal vurdere dette, ikke politikere og spesielt ikke meg som statsminister, sier Stoltenberg.

Det skapte en viss oppmerksomhet da statsministeren i TV 2-programmet Senkveld i april ga uttrykk for at det ville være en lettelse for mange av ofrene om Breivik blir kjent tilregnelig.

Flere artikler

  1. Stoltenberg mener eurokrisenrykker nærmere

  2. Cameron: - Det haster med å løse eurokrisen

  3. Flertallet tviholder på Stoltenberg

  4. Annonsørinnhold

  5. Stoltenberg: Naivt å tro at oljen vil redde oss

  6. EU-presidenten tror på tettere eurosamarbeid