Krevde offentlig unnskyldning fra Trond Giske

Derfor måtte Harald Norvik gå.

GIKK NOR OG NED: Telenor-styreleder Harald Norvik (t.v.) ankom pressekonferansen sin 13. januar i år, der de kom med sterk kritikk av Nærings- og handelsminister Trond Giskes håndtering av salget av TV2 til danske Egmont.
Publisert: Publisert:

Begeret rant over for Trond Giske da Harald Norvik skal ha stilt krav om en offentlig unnskyldning og innrømmelse av skyld i TV2-saken.

VG kan i dag fortelle hvordan den beinharde maktkampen mellom Telenor-styreleder Harald Norvik og statsråd Trond Giske endte med at Norvik måtte gå i går.

I realiteten beseglet Telenor-styrelederen sin egen skjebne i januar.

På et to og et halv timer langt møte mellom Norvik og Giske torsdag 12. januar, skulle styrelederen og statsråden finne en løsning på TV2-floken.

Styrelederen hadde anklaget statsråden for å ha utøvd utilbørlig press mot Telenor, da telegiganten ville selge sin andel av TV2 til danske Egmont.

Møtet dempet ikke gemyttene.

Skjerpet

I stedet ble frontene skjerpet ytterligere, da Norvik ifølge VGs kilder stilte to krav til Giske, for at pressekonferansen dagen etter skulle avlyses:

1. Giske måtte innrømme å ha brutt retningslinjene for statlig eierskap.

2. Norvik krevde også at Giske beklaget dette i full offentlighet.

- Det Norvik i realiteten gjorde var å kreve Giskes hode på et fat. Hvis Giske som handels- og næringsminister hadde gitt slike innrømmelser, måtte han ha gått av, sier en sentral regjeringskilde til VG.

Forsøket på forlik ble sågar prøvd igjen på morgenen 13. januar, men det endte med at Norvik og Telenor-leder Jon Fredrik Baksaas innkalte til pressekonferanse, hvor Norvik gikk til frontalangrep på Giske.

Norvik selv vil ikke kommentere møtet eller innholdet på møtet, skriver han i en tekstmelding til VG. Det vil heller ikke Trond Giske.

Ikke tillit

I januar beskrev Norvik møtet slik:

- Telenor søkte etter løsninger som gjorde at vi kunne slippe å ta denne saken til offentligheten. Vi ønsket virkelig ikke å arrangere pressekonferansen fredag, sa Norvik til VG.

- Vi ønsket at han skulle korrigere sin versjon utad, fortsatte han.

Det skal ha vært på bakgrunn av dette Norvik fikk sparken som Telenor-styreleder.

Nærings- og handelsdepartementet ved statsråd Trond Giske gjorde det klart overfor valgkomiteen i Telenor at staten, som største eier, ikke har tillit til styrelederen.

Ikke bare det: Beslutningen skal også være forankret hos statsminister Jens Stoltenberg og i regjeringens underutvalg, hvor alle de rødgrønne topplederne sitter.

Ikke populær

Kilder bekrefter overfor VG at Trond Giske informerte Stoltenberg, Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken (SV).

Stoltenberg, som Norvik lente seg på da feiden med Giske toppet seg i januar, har ikke stilt seg i veien for å fjerne en av tidenes fremste næringslivsledere fra styresetet i den norske telegiganten.

Giske har makt over Telenor fordi han og hans departement på vegne av staten står som 53-prosenteier i Telenor.

I en pressemelding i går ettermiddag, gikk departementet langt i å bekrefte dette:

«Staten har meddelt valgkomiteen i Telenor at ut fra en helhetsvurdering er det ønskelig med skifte av styreleder.»

Nå som øksen har falt en gang, kan det utløse at den faller en gang til: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sto side ved side med Nordvik da han angrep Giske.

Baksaas har aldri vært populær i den rødgrønne regjeringen, men han har levert så gode økonomiske resultater, at han har overlevd.

Med Norvik ute av styrelederplassen og når Telenor risikerer tidenes tap i India, på 17 milliarder, er også han i spill.

En som har fulgt dramaet nøye sier det slik:

- Kampen mellom Norvik/Baksaas og Giske var som i ville vesten: To sto i duell alene i gaten og pepret løs på hverandre. Når det hele er over skal de være veldig sikre på at motstanderen ikke kan reise seg igjen.

Det gjorde Giske.

Publisert:
Gå til e24.no