EU-lederne slår ring om Monti

... mens spekulasjonene fortsetter rundt forgjengeren Berlusconi.

GIR ROS: Den tyske kansleren Angela Merkel er blant dem som omtaler den italienske statsministeren Mario Monti i rosende ordelag.
Publisert: Publisert:

Silvio Berlusconi var tilbake på gamle tufter da han dukket opp i EU-hovedstaden Brussel før toppmøtet torsdag og fredag.

Les også: Berlusconi angriper «Tyskland-sentrert» Monti

Som i gamle dager ble det mediesirkus rundt den politiske ringreven, men for europeiske ledere er det Monti som er stjernen. I Brussel hylles Monti for sin innsats med å reformere den italienske økonomien, som var i store vansker da Berlusconi ble tvunget til å gå av i fjor.

Kald skulder

Flere EU-topper benyttet toppmøtet til å slå ring om teknokraten Monti.

– Jeg har gjort det klart at regjeringen til Mario Monti har gjort mye nyttig arbeid for den tilliten som Italia igjen har, sa Tysklands statsminister Angela Merkel til europeisk presse.

Les også: Monti ga seg etter 1.500 endringsforslag

– Jeg tror ikke det er spesielt sannsynlig, sa Frankrikes president François Hollande om muligheten for at Berlusconi stiller igjen.

– Han kommer ikke tilbake, var den enda klarere avvisningen fra president Martin Schulz i EU-parlamentet.

Vingler

Berlusconi skapte bølger da partiet hans PDL i forrige uke trakk støtten til Montis teknokratregjering i Roma og varslet comeback i politikken samtidig som han utløste snarlig nyvalg.

MINDRE POPULÆR: De tidligere kollegene er ikke i ekstase over Silvio Berlusconis mulige retur.

Les også: Berlusconi: - Jeg er forpliktet til å fortsette i politikken

Men så har han uttalt at han vil støtte Monti om arvtakeren velger å stille, og situasjonen er fortsatt uklar.

– Jeg har så mye å gjøre utenfor politikken, sa Berlusconi til belgisk TV før helgen, uten å dempe spekulasjonene.

Etter et møte torsdag blant konservative ledere i European People's Party (EPP), der både Berlusconi og Monti deltok, hevdet så den tidligere statsministeren at alle deltakerne hadde gitt sin støtte til Monti – inkludert ham selv.

– Alle ba ham om å fortsette, sier Berlusconi til avisen Financial Times.

– Vi har alle bedt ham om å bli. Det er klart at EPP ønsker at Italia ikke skal falle i hendene på venstresiden som i Frankrike, der alle er desperate og flykter på grunn av de høye skattene, fremholder han.

Tror på annen vinner

Mange europeiske ledere frykter at Montis reformer blir stanset hvis Berlusconi kommer tilbake i posisjon. Monti er dermed under press om å stille i valget, som trolig blir i februar, men han har ikke latt seg lokke til en avklaring.

– Det er verken rett tid eller rett sted å begynne og diskutere saker som handler om intern politikk, sa Monti i Brussel.

Uansett er det sentrum-venstre-lederen Pier Luigi Bersani som ligger trygt plassert på toppen på meningsmålingene.

– Det eneste som er sikkert om det kommende valget, er at Bersani kommer til å vinne lett, sier Roberto D'Alimonte ved Luiss-universitetet til nyhetsbyrået Reuters.

Publisert:
Gå til e24.no