LO-pampens årslønn: 1.900.000 kroner

1,2 millioner i årslønn er ikke nok: Arbeidernes talsmann Roar Flåthen tjener 680.000 kroner på styreverv i tillegg.

PAMP: LO-lederen Roar Flåthen får sterk kritikk fra opposisjonen på Stortinget som mener det er forskjell på liv og lære. Her fra en tale på Handel og Kontors landsmøte.

Ned Alley
  • Ingar Johnsrud
  • Bjørn Haugan
  • Lars M. Glomnes
Publisert:,

Sjelden har uttrykket LO-pamper vært mer dekkende: Roar Flåthen har nå nesten to millioner kroner i årsinntekt: 1.238.000 kroner i årslønn og 680.000 i styrehonorarer.

Siden han ble valgt inn i Amedia (tidligere A-pressen) og Kongsberg Gruppens noen måneder inn i 2012, vil årets utbetaling riktignok bli noe lavere for LO-lederen.

Likevel kan han regne med å håve inn like mye som fire av sine undersåtter; gjennomsnittlige industriarbeidere har nå 392 000 kroner etter årets lønnsoppgjør.

- Det er åpenbart forskjell mellom liv og lære i saker som gjelder lønnsspørsmål, hvor Ap-folk og LO er involvert, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Godt betalte verv

LO-bossen er ikke alene om å tjene millionbeløp på å representere landets arbeidsfolk.

LOs førstesekretær og hovedkasserer, Ellen Stensrud, ble som Flåthen valgt inn i Amedias styre i vår. I tillegg sitter hun i representantskapet til Sparebank 1 Gruppen og Bank 1 Oslo/Akershus og i Statkrafts styre. De utbetaler til sammen en halv million kroner i styrehonorarer for i år.

Kombinert med en årslønn på 1026000 kroner er dermed Stensrud også en av landets aller best betalte fagforeningsledere.

VG gjennomgang av utbetalingene til en rekke av landets mektigste og mest profilerte fagforeningsfolk viser at de tjener langt mer enn yrkesgruppene de er valgt til å representere.

- Ikke noe nytt

Konfrontert med tallene er dette LO-leder Roar Flåthens svar til VG:

«Det er ikke noe nytt at representanter fra ledelsen i LO sitter i styrer, enten for å forvalte LOs eierinteresser, som i Sparebank 1 og Amedia, eller fordi vår kompetanse på næringspolitikk og arbeidsliv er ønskelig. LO har vært opptatt av at styrene skal være bredt sammensatt, og mener vi bidrar til mangfoldet i de styrene der vi er representert. Når det gjelder honorarene, forholder vi oss til reglene i det enkelte selskap, fastsatt av generalforsamlingen. Vi har også vært opptatt av at det ikke skal gjøres forskjell på ansattevalgte og aksjonærvalgte, ut fra at de har det samme ansvaret.»

- Dette er nok et eksempel på at Ap og LO-topper snakker om moderasjon, men selv sikrer seg inntekter langt over det normale. Det er ikke noe galt i å tjene penger, men det må være samsvar mellom ord og handling. Dette er nok et eksempel på at dette ikke er tilfelle i den rødgrønne leiren, sier Frps finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen.

Venstreleder Trine Skei Grande mener all uroligheten den siste tiden viser at Ap-toppene sitter i glasshus.

Vil foreslå tilbakeføring

I fredagens VG tok forbundsleder Hans Felix i El & IT-forbundet til orde for at 25 prosent av styrehonorarene tillitsvalgte og LO-topper tjener, bør gå tilbake til fagforeningene. Han vil foreslå dette på LO-kongressen.

- For enkelte har det blitt slik at det viktigste for å bli gjenvalgt i et styre, er godtgjørelsen, ikke selve vervet, sa Felix. Han ønsket ikke å kommentere Flåthens honorarer direkte.

«Forslaget til LO-kongressen fra El & IT Forbundet er et prinsipielt spørsmål som vil gjelde mange. Som andre forslag til LO-kongressen vil dette bli vurdert og behandlet på vanlig måte, og LO ønsker ikke å forskuttere den behandlingen.», skriver LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i en e-post.

LES OGSÅ:

Flåthen vil ha avgjørelse om Lofoten

- Bør gi styrepenger til LO

Venstresiden vil slåss om LO-toppen

Flere artikler

  1. - Bør gi styrepenger til LO

  2. Mer enn lederstridpå LO-kongressen

  3. Giske fikset LO-lederen plass i Kongsberg-styret

  4. Annonsørinnhold

  5. Skogen Lund: Olsen kangjerne snakke om oljepengene

  6. Nav: Arbeidsledighet på 2,3 prosent i Norge