Her bestemmes utfallet av det italienske valget

...og et uavklart valgresultat kan tvinge Italia til å søke om kriselån.

AVGJØRENDE: Illustrasjonen viser de fire «vipperegionene» Lombardia, Veneto, Campania og Sicilia, samt deres respektive seter i Senatet.
Publisert: Publisert:

Mandag stenger de italienske valglokalene for denne gang, og kort tid etter blir det klart hvem som har sikret seg flest representanter i landets lovgivende forsamling.

Oversikt: Alt om valget i Italia

Spenningen er knyttet til det italienske overhuset Senatet, der bonusmandatene i motsetning til i underhuset deles ut basert på stemmetallet i regionene. Det største partiet får 55 prosent av regionens seter, mens taperne må dele de øvrige.

I fire av regionene viser meningsmålingene nærmest død løp, ifølge en oversikt utarbeidet av nyhetsbyrået Reuters. Av disse fire ligger to i nord - Lombardia og Veneto. To ligger i sør - Campania og Sicilia.

Les også: Sjekk Berlusconis drømmelag

Dersom ingen av partiene får det nødvendige flertallet i Senatet, kan det få store konsekvenser for både Italia og eurosonen som helhet. Investeringsbanken Goldman Sachs skriver i en fersk analyse at dette vil føre til betydelige svingninger i markedene.

Dersom det likevel blir dannet en regjering, vil denne være svak og prisgitt flere partnere med ulike agendaer. Den andre muligheten er at det skrives ut nyvalg.

- I dette scenariet kan en midlertidig regjering be de andre eurolandene og den europeiske sentralbanken om hjelp innenfor OMT-rammene, skriver analytikerne.

OMT står for Outright Monetary Transactions, og er sentralbankens program for oppkjøp av statsgjeld i annenhåndsmarkedet.

- Natt og dag

Det er stor geografisk og økonomisk spredning mellom regionene som er på «vippen». Milano, som er den største byen i Lombardia, regnes som Europas motehovedstad, og huser også den italienske børsen. Dette gjenspeiles i statistikken - Lombardia bidrar med netto skatteoverføringer på 44 milliarder euro til statskassen, og har en ledighet på 5,8 prosent. Fra Veneto, der Venezia er hovedstad, overføres det 9,1 milliarder euro, og ledigheten er på fem prosent.

Dette står i skap kontrast til de to sørlige regionene, som begge har negativt skatteresultat. Campania mottar 4,5 milliarder euro, mens Sicilia mottar 12,8 milliarder. Ledigheten er på henholdsvis 15,5 prosent og 14,4 prosent.

MÅ KJEMPE: Silvio Berlusconi har tidligere hatt stort støtte i flere av regionene der resultatet nå er helt åpent. Han stemte selv i Milano søndag.

- Det er natt og dag. Lombardia er en av de rikeste regionene, mens Sicilia er langt bak, sier statsviter Audun Urke til E24.

Urke forteller at høyresiden tradisjonelt har stått sterkt nord og nordøst i landet, samt på Sicilia, mens venstresiden har hatt støtte i et «belte» sentralt i landet. Dette bildet er imidlertid i ferd med å fragmenteres.

- Berlusconi gjorde rent bord i Sicilia sist valg, og har i samarbeid med Legia Nord ofte hatt kontrollen i Lombardia. Det er bemerkelsesverdig at venstresiden har tatt kraftig innpå i disse regionene, sier han.

Les også: - Bare Napoleon gjorde mer, men jeg er høyere enn ham

Ifølge meningsmålingene ligger imidlertid Lombardia, Veneto og Sicilia alle an til å støtte Berlusconis sentrum-høyreallianse. Pier Luigi Bersanis sentrum-venstrekoalisjon kan komme til å kapre flest seter i Campania. Dersom det overnevnte blir utfallet, får ikke Bersanis liste senatsflertall alene, og tvinges til å inngå samarbeid med enten Beppe Grillo eller Mario Monti.

Ønsker ikke Berlusconi

Det er imidlertid svært tett, og det kan ikke utelukkes at Bersanis koalisjon vinner nok regioner, sikrer seg kontroll over begge parlamentskamrene og danner regjering. Dette utfallet vil bli tatt best imot i finansmarkedet, mener analytiker Magne Østnor i DNB Markets.

FAVORITT: Pier Luigi Bersani er foretrukket både på meningsmålingene og i markedet.

- Jeg tror at markedet forventer en Bersani-koalisjon, og at dette ikke nødvendigvis vil gi de store utslagene. Vi har sett at rentemarkedet har vært rimelig uendret i februar, og det er lite som tilsier noe annet enn at statsrentene vil være på omtrent samme nivå som i dag, sier han.

Goldman Sachs venter at statsrentene vil falle dersom Bersani får nok støtte. De spår lavere spread (avstand mellom salgs- og kjøpskurs), spesielt for obligasjoner med 10 års løpetid.

Det siste mulige utfallet er at Berlusconis allianse vinner valget. Verken Goldman Sachs eller DNBs Magne Østnor tror dette vil bli tatt spesielt godt imot.

- Hvis dette bikker i retning Berlusconi, er det definitivt negativt og vil bidra til oppgang i rentene og svakere euro. Retningen er det ingen tvil om, sier Østnor.

Så langt har oppslutningen om valget vært relativt laber. Rundt 55 prosent av de stemmeberettigede møtte opp søndag, en nedgang på syv prosent sammenlignet med valget i 2008.

Les også: EU må redde Italias kulturarv

Les også: Toppløs protest mot Berlusconi

Les også: Slik endte den italienske valgkampen

Publisert:
Gå til e24.no