Eurosonen tilbake i skuddlinjen

Etter en to år lang siesta er eurosonen igjen i hardt vær på finansmarkedene. Aksjekursene raser, og rentene på greske lån er igjen skyhøye.

URO: Demonstranter utenfor det greske parlamentet tidligere i oktober.
Publisert: Publisert:

Manglende vekst, lav inflasjon, budsjettproblemer i Frankrike og Italia og frykt for politisk ustabilitet i Hellas har igjen ført til at investorene frykter eurolandenes videre skjebne.

Selv om torsdag igjen ble en mørk dag på europeiske børser, med indekser som nådde sitt laveste nivå på 13 måneder, er det imidlertid ikke snakk om en ny eurokrise ennå, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Finansmarkedene er nervøse, men smitteeffekten er ikke slik den var i 2010-2012.

At aksjekursene har falt markant denne uken, skyldes dessuten også svake tall fra USA og Kina.

Børsfall

Midt på dagen torsdag hadde børsene i en rekke EU-land falt med over 3 prosent, og da handelen var over, hadde indeksene i Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og Portugal falt med mellom 0,4 og 3,2 prosent.

I Aten falt aksjekursene med 2,2 prosent, etter at de tirsdag og onsdag falt med hele 11 prosent. EUs økonomikommissær Jyrki Katainen lovet samme dag at Hellas, som allerede har mottatt to internasjonale kriselån, kan regne med all mulig hjelp for at landet skal kunne holde økonomien gående.

– Det bør ikke være noen tvil om at Europa vil fortsette å støtte Hellas på alle måter som trengs for å sikre fornuftige finansieringsbetingelser for den greske staten, heter det i en uttalelse fra Katainen.

Skyhøy rente

At tilliten til gresk økonomi faller som en stein, betyr at renten som Hellas må betale for lån på internasjonale finansmarkeder, har steget til 8 prosent. Det er mer enn hva landet kan håndtere uten at gjelden kommer ut av kontroll.

Hellas har den siste tiden hatt håp om igjen å stå på egne føtter, uten lån og strenge betingelser fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken. Ifølge analytikere er investorer bekymret for at landet forlater IMF-programmet for tidlig. Lånene fra EU varer fram til desember, mens landet fortsatt vil få utbetalinger fra IMF fram til 2016.

Les også:

Ny frykt for gresk fallitt- Frykten rår i markedetTrygler etter kinesiske investorer

Publisert: