Det blir nyvalg i Hellas

Parlamentet har gitt ny presidentkandidat tommelen ned for tredje gang på rad. Dermed er det duket for nyvalg i Hellas.

LED NEDERLAG: Den greske statsministeren Antonis Samaras klarte ikke å skaffe stort nok flertall for den greske regjeringens presidentkandidat.
Publisert:

Den greske regjeringen fikk ikke de 180 stemmene de trengte for å få det nødvendige flertallet for sin presidentkandidat ved den tredje og siste avstemningen i det greske parlamentet.

Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones fikk regjeringens kandidat kun 168 stemmer av de 300 parlamentsmedlemmene. Dermed var flertallet mindre enn de 180 stemmene den greske konstitusjonen krever for at presidenten skal ha i tredje og siste valgrunde.

Regjeringens kandidat Stavros Dimas var den eneste kandidaten i avstemningen, og de 132 som avsto fra å stemme i avstemmingen om president, stemte dermed i realiteten for at landet skal avholde nyvalg.

Den greske konstitusjonen krever at det utlyses nyvalg i landet hvis det ikke oppnås tilstrekkelig flertall for en presidentkandidat etter tre forsøk.

Statsminister Antonis Samaras hadde allerede innkalt til regjeringen til møte senere mandag. Samaras sier ifølge Dow Jones at nyvalg vil bli holdt 25. januar.

I finansmarkedene kom reaksjonen med en gang resultatet av avstemningen ble kjent.

Rentehopp og børsfall

Renten på greske statsobligasjoner med ti års løpetid steg umiddelbart med nesten et halvt prosentpoeng, mens Aten-børsen fortsatte sitt kraftige fall og er i 11.35-tiden ned hele 11,3 prosent.

Les også

Gresk børsfall før siste runde i presidentavstemning

Et nyvalg i Hellas kan bli svært spennende fordi den sittende regjeringskoalisjonen ikke har flertall på meningsmålingene.

Følg markedets reaksjoner her

Der ligger opposisjonspartiet Syriza godt an til å styrke sin posisjon ved et nyvalg. Ifølge en måling som ble offentliggjort før helgen ligger de på over 28 prosent, mens det ledende regjeringspartiet Ny demokrati kun får 25 prosent.

Partiet som blir størst i greske valg får tildelt flere parlamentsmedlemmer enn det valgoppslutning tilsier noe som gjør at det største partiet alltid vil ligge godt an til å danne en regjering.

Advarer Syriza

Også statsminister Antonis Samaras advarer mot konsekvensene av en Syriza-seier i et eventuelt nyvalg og sier det kan bringe Hellas ut i et nytt økonomisk kaos.

– Stemningen er i endring i Europa. Alle har vennet seg til tanken om at Syriza vil danne regjering og at nye forhandlinger vil starte, skrev han i partiavisen på søndag.

Les også

I romjulen må han hindre ny krise for Europa

Syriza er sterk motstander av summen av innsparingen på det greske statsbudsjettet som låneavtalene med EU og IMF krever. De ønsker også å forhandle bort deler av den greske statsgjelden.

Vanskelige regjeringsforhandlinger

Etter nyvalget i slutten av januar, kan det bli duket for intense uker med regjeringsforhandlinger i Hellas. Normalt har ingen av partiene en tilstrekkelig majoritet bak seg i parlamentet til kjapt å innsette en ny regjering.

FAVORITT: Syriza-leder Alexi Tspipras ligger best an på meningsmålingene i Hellas.

Det første som skje i en slik situasjon, er at presidenten gir lederen for partiet som ble størst i oppdrag å forsøke å etablere flertall i parlamentet for en ny regjering. Men tidsfristen er kort. Lederen for det største partiet får kun tre dager på seg til å stable en koalisjon på bena.

Hvis det ikke lykkes, går oppdraget videre til lederen for det nest største partiet som også får tre dager på seg på å skaffe seg et flertall. Også han får tre dager på seg før stafettpinnen eventuelt sendes videre til lederen for det tredje største partiet.

Hvis heller ikke lederen for det tredje største partiet lykkes i å skaffe flertall, tilsier den greske konstitusjonen at det skal skrives ut nok et nyvalg.

Mislyktes i 2012

Det var akkurat det som skjedde våren 2012 da Hellas langt på vei var uten regjering før statsminister Samaras og hans borgerlige koalisjon med knapp margin vant nyvalget i juni og klarte å etablere en ny regjering.

Men grekerne har dårlig tid. For Hellas har fått en utsettelse på utløpet av sin avtale med EU og IMF om finansiell støtte til landet. Uten en slik avtale vil Hellas stå på egne ben og være prisgitt nye lån fra det internasjonale kapitalmarkedet for at staten skal kunne betale sine regninger.

De voldsomme reaksjonene i kapitalmarkedene, som har sendt renten på gresk statsgjeld til værs, tilsier at det i beste fall bli veldig dyrt for den greske staten å ta opp nye lån om de ikke har IMF og EU i ryggen.

Les også:

Onsdag starter nytt gresk drama med en mulig tragedie som finaleDerfor frykter de ny gresk tragedieOmstridt budsjett vedtatt i HellasHardt press mot Hellas – EU krever flere reformer

Publisert:
Gå til e24.no