Kina viser svakhetstegn

Kinesernes industrielle kjøpekraft reduseres for første gang på tre år.

NEKJØLT: Kinesernes økonomi er inn i en gradvis nedkjøling etter innstramninger for å stagge inflasjon og overoppheting.

MARK RALSTON
  • Rasmus Bøgh Holmen
Publisert:

Indeksen for industriell kjøpekraft (PMI) har falt fra 51,2 til 50,4 poeng fra oktober til september.

Det melder Bloomberg og Financial Times.

PMI-indeksen er utformet slik at en poengsum over 50 betyr høyere aktivitet, mens en poengsum under 50 innebærer innskrenkning. Den er tuftet på en kartlegging av innkjøp i 20 bransjer.

Kineserne holder seg dermed akkurat på plussiden; nedgangen i PMI-indeksen til tross. Indeksen har ikke vært under 50 poeng, siden finanskrisen herjet på sitt verste i februar 2009.

Nedgangen kommer etter to måneder på rad med økning og etter at Bloomberg-prognosen predikerte en oppgang på 0,4 poeng.

Likevel er tidspunktet for nedgangen neppe like overraskende. Analytikere sier til Financial Times at indeksen gjennomsnittlig faller 0,9 fra september til oktober.

Gradvis nedkjøling

Den kinesiske økonomien vokste 10,4 prosent i 2010 og 9,4 prosent de tre første kvartalene i år. Landet har fått merke at det er tøffer tider i Vesten og østasiatiske naboer.

Særlig skipsverftindustrien har blitt rammet hardt. Kinesiske verft melder om en nedgang i ordrebestillingen på 42,8 prosent de tre første kvartalene i år.

Kinesernes økonomi er inn i en gradvis nedkjøling etter innstramninger for å stagge inflasjon og overoppheting. Regjeringen har siden årets inngang økt rentene og satt restriksjoner på boligkjøp.

- Får ikke lån

Også bankene stilles overfor strengere krav. Bankenes reservekrav er strammet inn, og det har blitt satt restriksjoner på hvilke næringer de får låne til.

Ifølge Financial Times klager mindre selskaper over mangel på tilgang på kapital. Bloomberg med at det statseide stålselskaper, Baoshan Iron & Steek Co, har måttet utsatte kundeordre på grunn av kreditrestriksjoner.

Et velkjent teorem fra makroøkonomien er Pengepolitikkens trilemma. Et hvert land et tvunget til å velge bort et av tre goder stor finansiell mobilitet, stabile handelsforhold gjennom fast kurs og selvstendig pengepolitisk virkemiddel i form av rentesetting eller pengemengdestyring.

Alle vestlige land har valgt å beholde stor finansiell mobilitet og velge bort et av de to andre. Kineserne har valgt å gå sine egne veier og valgt bort finansiell mobilitet. Dette til amerikanernes store frustrasjon, som har hevdet at gir kineserne kunstige gode handelsforhold.

Ulempen med finansiell immobilitet til hinder for gunstige transaksjoner. Så langt har ikke dette hindret kinesisk vekst.

Les også

Kinas regjering positiv til Saab-avtaleEU på tiggerferd til BeijingKina og Russland fornøyd med Europa

Publisert:

Flere artikler

  1. Mer uro i vente: Asias børser fortsetter å falle

  2. Wall Street falt – frykt for opptrapping av handelskrigen

  3. Nedgang ved ukestart på de asiatiske børsene

  4. Annonsørinnhold

  5. – Nå har tidevannet snudd for industrien

  6. Bilsalget øker kraftig i Kina