Julenissen er litt gjerrigere i år

Folk har tenkt å handle julegaver for 5.617 kroner i snitt i år, ifølge en meningsmåling. Det er rundt 300 kroner mindre enn i fjor.

- MINDRE FART I ÅR: Julehandel i Karl Johans gate i Oslo.

- MINDRE FART I ÅR: Julehandel i Karl Johans gate i Oslo.

Stian Lysberg Solum
Publisert:

Om nordmenn flest holder seg til planen, vil vi bruke omkring 22 milliarder kroner på gaver før jula ringer inn, ifølge DNB, som har bestilt undersøkelsen hos Ipsos MMI.

– Julegaveinnkjøpet kan dog bli dyrere. For i undersøkelsen sier nærmere to av fem at de er enig eller delvis enig i at de ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn de i utgangspunktet hadde planlagt, forteller forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Hun tror flere år med god lønnsvekst og lav rente har gitt oss mulighet til å handle det vi trenger enten det er til hjemmet eller friluftsutstyr. Derfor har mange nådd et metningspunkt, mener hun.

Handlepause

I undersøkelsen ble folk spurt om de hadde gjennomført en såkalt shoppestopp, eller hadde planer om det. Hele 12 prosent sa de hadde hatt en shoppestopp, mens 22 prosent sa de vurderte det. Særlig unge mellom 18 og 29 år er positiv til ideen om å la være å handle for en periode, ifølge Sandmæl.

– Man kan snu bunken i klesskapet, og man kan bruke iPhone 4 selv om det er kommet en ny modell, påpeker hun overfor NTB.

Hun synes det er positivt at folk forbruker litt mindre, blant annet av hensyn til miljøet.

Men at vi ikke åpner lommeboka på vidt gap i ukene før jul, kan også henge sammen med at Norges økonomiske framtid ikke ser like lys ut som før.

Annonsørinnhold

– Boligmarkedet flater ut, mange har mye gjeld og flere spår at arbeidsledigheten vil gå litt opp, sier DNB-økonomen.

Bremser litt

Næringslivsorganisasjonen Virke bekrefter at det har vært litt mindre fart i handelen hittil i høst enn tidligere.

– Det er fremdeles en ørliten vekst, men litt svakere enn forventet, forteller kommunikasjonssjef Øystein Ingdahl.

Han vil ikke avsløre handelsnæringens egne prognoser for julehandelen, som Virke presenterer mandag. Den dekker forbruket ikke bare på gaver, men også på alt det andre vi syns vi må ha før julefreden senker seg.

– Det er ikke tvil om at det er knallhard konkurranse ute blant kjeder og butikker, medgir han, men ser ikke noen grunn til å dramatisere.

Også han trekker fram at folk har en tendens til å planlegge å bruke mindre penger enn de faktisk gjør.

– Det gir seg spesielt utslag i jula, når enkelte kanskje har litt dårlig tid.

Sparetips

Forbrukerøkonom Sandmæl har imidlertid et tips på lager for å unngå å havne i dyre kjøpefeller:

– Mitt råd er å starte planleggingen tidlig. Skriv en liste over hvem du skal handle julegaver til, hva du skal kjøpe og for hvor mye, sier hun, og slår samtidig et slag for hjemmelagde julegaver.

Hun syns heller ikke vi skal bruke ekstra for å holde Norges økonomiske hjul i gang.

– Vi bruker nok penger, så det er ikke noen fare, mener hun.

LES OGSÅ:

Annonsørinnhold