Spetalen angriper Oljefondet igjen: - Dette er en varslet katastrofe

Investor og milliardær Øystein Stray Spetalen mener forvaltningen av Oljefondet er en «total fiasko».

IKKE FORNØYD: Finansmannen Øystein Stray Spetalen mener fondet skjuler den reelle avkastningen.
  • E24
Publisert:

Fredag la Oljefondet frem resultatet fra andre kvartal. Fondet, som ved utgangen av juni var på 3.111 milliarder kroner, klart kun en avkastning på 0,3 prosent i den aktuelle perioden. Det tilsvarer en avkastning på 4 milliarder kroner.

Les også: Oljefondet slått av markedet

Øystein Stray Spetalen mener Oljefondet egentlig har gjort det enda svakere. Til Dagens Næringsliv sier Spetalen at han mener fondet har handlet i 13 år uten gevinst.

- Tvert imot har fondet, målt i kroner, tapt over 100 milliarder kroner på aksjer i tidenes oppgangsperiode, sier Spetalen til avisen.

- Skjuler tap

Han mener ledelsen i Oljefondet sminker rapportene ved å oppgi avkastningen i internasjonal valuta. Det siste året har fondets verdi – målt i kroner – falt med 281 milliarder på grunn av endringer i kronekursen.

- En total fiasko som vil ende med kjempetap. Dette er en varslet katastrofe, sier Spetalen.

Oljefondet avviser at de sminker rapportene eller skjuler tap. Fondet viser til at dets internasjonale kjøpekraft ikke påvirkes av kronekursen.

Kritisk lenge

Dette er ikke første gang Spetalen langer ut mot forvaltningen av fondet, som formelt bærer navnet Statens pensjonsfond utland.

I januar 2009 uttalte Spetalen at Oljefondet er den «største finansielle katastroefen» som har skjedd i Norge.

Og tidligere i år kritiserte Spetalen Oljefondets investeringsstrategi. Spetalen mener også debatten rundt fondet er for liten.

- I Norge blir det fullt hylekor hvis et sykehus koster 500 millioner for mye. Men det sykehuset står der for alltid. Blåser oljefondet bort flere milliarder på dårlige investeringer, blir det en undersetning i Dagens Næringsliv. Ingen blir kritisert, sa Spetalen til Klassekampen.

Les mer om fondets ferske resultater:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ber Oljefondet fortelle om avkastningen målt i kroner

  2. - Vi har ikke tjent penger på aksjer på 13 år

  3. Oljefondet slått av markedet

  4. Solid avkastning for Oljefondet i 2020

  5. – Ikke spesielt oppsiktsvekkende