77 prosent flere Oslo-boliger til salgs i desember

Økonomene forventer at desember viser nok et fall i boligprisene. 

FALT PRISENE IGJEN? Klokken 11.00 presenterer Eiendom Norge prisstatistikk for desember.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

I desember ble det publisert 27 prosent flere boligannonser enn i desember året før, viser tall fra rubrikkannonsetjenesten Finn.no.

Totalt ble 4.916 bruktboliger lagt ut til salgs i Norge i desember, mot 3.853 boliger på samme tid i fjor.

I alle norske byer lå nivået høyere enn fjoråret. Sterkest var veksten i antall publiserte annonser i Oslo på 77 prosent.

I Bergen var økningen på 72 prosent, Trondheim økte med 26 prosent, Tromsø med 56 prosent, og Stavanger med 24 prosent.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

– Fortsatt mange usolgte boliger

Det siste året har boligmarkedet i Oslo vist svakest utvikling med prisfall siden mai.

Økningen i antall publiserte annonser i desember, underbygger forventningene om at statistikken fra Eiendom Norge, som blir kunngjort torsdag klokken 11.00, vil vise nok et fall i boligprisene.

– Det er fortsatt mange usolgte boliger der ute, så vi tror trenden nedover fortsatte i årets siste måned, og venter at tallene vil vise en sesongjustert nedgang for landet som helhet på 0,5 prosent (nominelt minus 1,0 prosent), skriver sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, i torsdagens morgenrapport.

Analytikerne i DNB Markets forventer et sesongjustert fall i boligprisene på 0,2 prosent fra november til desember, ifølge meglerhusets morgenrapport.

Les også

Ser stor endring i Oslo-boligsalg: – Jeg måtte dobbeltsjekke tallene

Ser positive trekk i Oslo

Seniorøkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, tror også desembertallene vil få negativt fortegn. De neste månedene legger makroøkonomene til grunn at nedgangen avtar noe.

Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken.

– Vi er blant dem som tror på en myk landing i boligmarkedet. Det er ikke dermed sagt at vi tror det flater ut allerede nå, det er nok litt prematurt. Men vi har sett nå i løpet av de siste tre månedene at nedgangen i boligprisene totalt sett har bremset litt opp, sier han til E24.

Utenom Oslo viser prisutviklingen på landsbasis en flat utvikling, ifølge Gonsholt Hov. Omsetningen av boliger i hovedstaden har dermed trukket ned prisutviklingen på landsbasis.

– Aktiviteten salgsmessig har vært ganske høy i Oslo, og vi har sett at opphopningen av usolgte boliger er kommet litt ned. Det fortsatt høye lagernivåer. Det vi har av løpende informasjon, blant annet utviklingen i Obos-prisene, indikerer nedgang større nedgang i Oslo i desember enn det som følger av sesong, sier han.

Obos-boligene falt 3,9 prosent i pris i desember.

Les også

Sjeføkonom om spekulantenes kronesalg: – Den største nedgangen vi har sett

Biter tallene på kronen?

Eiendom Norge-tallene kan også slå ut i kronekursen, som sammen med den svenske kronen er blitt vesentlig svakere i vinter etter uro om at nedgangen i boligmarkedet blir langvarig og trekker ned veksten i norsk økonomi.

– Trolig må tallene vise et brukbart avvik fra vår forventning for at valutamarkedet skal reagere på tallene. Vi gjentar gjerne at vi synes frykten for et kraftig boligprisfall med dertil hørende negative konsekvenser for norsk økonomi har vært sterkt overdrevet, skriver Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Kronen er svakt styrket torsdag morgen. En dollar koster 8,09 kroner, mens en euro omsettes for 9,73 kroner. Både euro og dollar er blitt om lag 10 øre billigere siden nyttår. I desember var kronekursen på det svakeste nivået siden finanskrisen.

Desember er sesongmessing normalt en måned med negativ prisvekst, men da tallene tikket inn i januar i fjor, viste statistikken nominell prisoppgang på 0,5 prosent i desember.

Da hadde slutten av 2016 gitt en stor nedgang i antall boliger for salg, særlig på Østlandet, Rogaland og Midt-Norge.

Les også

Moody’s: Norge kan sitte på den største boligboblen

Les også

SSB: Nyboligprisene faller

Les også

Slik rammes norsk økonomi av boligprisfall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Eiendom Norge
  3. Norges Eiendomsmeglerforbund
  4. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Eiendom Norges meglerfasit er klar: Boligprisene i Norge opp 0,8 prosent i april

  2. – For tidlig å anslå en bunn

  3. Historisk boligprisfall i desember

  4. Derfor faller boligprisene kraftigere i Oslo

  5. Boligprisene i Norge falt 0,9 prosent i september