Rema bekrefter at Listhaug jobbet for dem etter valget

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) jobbet som rådgiver i First House etter stortingsvalget og ga råd til Rema 1000, bekrefter butikkjeden.

GA RÅD: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) ga råd til Rema 1000 etter valget.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Frp-statsråd Sylvi Listhaug nekter å fortelle hvem hun jobbet for mens hun var ansatt i PR-selskapet First House. Ledelsen i selskapet har heller ikke vært villig til å gi ut denne informasjonen.

Avisen har imidlertid fått bekreftet fra flere uavhengige kilder at lavpriskjeden Rema 1000 har vært en av Listhaugs kunder i hennes tid i First House. Fredag formiddag bekreftet også Rema 1000 dette selv overfor Dagens Næringsliv.

– Vi har ikke for vane å gå ut med hvilke leverandører vi kjøper tjenester av. Grunnet stort fokus på vårt samarbeid med First House, og beskrivelsene av omfanget av kontakt med Sylvi Listhaug, ser jeg det som nødvendig å presisere at oppdraget hun gjorde for oss, besto av en kort, muntlig vurdering over telefonen vedrørende teksten i regjeringsplattformen som omhandlet søndagsåpne butikker, sier Rema 1000s direktør for samfunnskontakt og kommunikasjon, Mette Fossum Beyer, til Dagens Næringsliv.

First House ble hyret av Rema 1000 tidligere i år for å få hjelp til å stoppe samarbeidsavtalen om innkjøp og distribusjon mellom NorgesGruppen og ICA. Fossum Beyer sier hun ikke er kjent med at Listhaug har jobbet med denne eller andre saker for Rema 1000.

Samme prinsipper

Listhaug har vært en av flere sentrale First House-medarbeidere som har bistått Rema 1000, og hun har hatt flere møter med dem. Kontakten opphørte da Frp-politikeren ble utnevnt til statsråd.

– Jeg vil ikke kommentere hvem jeg har jobbet for. Jeg har levert en liste til departementsråden, slik at dette vil bli tatt opp ved spørsmål om habilitet. Vi følger for øvrig akkurat samme prinsipper som forrige regjering. Den hadde statssekretærer som hadde vært i PR-bransjen, sier Listhaug.

Åpne om kundeforhold

Flere selskaper i matvarebransjen, som Listhaug nå har det øverste ansvaret for, er imidlertid åpne om at de er kunder hos First House, skriver VG fredag. Dette er Orkla, Coop Norge, Axellus AS (produsent av Møllers tran og Nutrilett), Coca-Cola, Norges Bondelag, Dagligvareleverandørenes forening, Norske sjokoladefabrikkers forening, NHO Mat og drikke og Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Lovbrudd

Det er lovbrudd å holde Sylvi Listhaugs kundelister hemmelig, mener flere av Norges fremste juridiske eksperter. Landbruksministeren begrunner hemmeligholdelsen med konkurransehensyn og taushetsplikt, men det er i strid med både offentlighetsloven og forvaltningsloven, slår to av Norges fremste eksperter på området fast overfor Aftenposten.

– Her begår departementet en grov bommert. De kan ikke bruke forvaltningsloven, sier Erik Boe, jussprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO) og ekspert på forvaltningsrett.

Kollega Jan Fridthjof Bernt er enig.

– Hvem First House har et kundeforhold til, kan etter min mening ikke i seg selv være taushetsbelagt, sier professor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Listhaug jobbet for Rema etter valget

  2. Landbruksdepartementet vil se på Listhaug-lister

  3. Har hastverk med hennes habilitet

  4. Listhaug og Brodtkorp blir bedt om å offentliggjøre deler av kundelisten

  5. Listhaug holder på sitt