Full kronesmell etter Olsens rentekutt

Nå koster svenskekronen nesten det samme som den norske og dyrere kan det bli for oss nordmenn, mener valutaanalytiker.

RENTEKUTT GA KRONESMELL: Dollaren har ikke vært sterkere mot den norske kronen over litt tid siden høsten 2003 (venstre pil) Det eneste unntaket var noen dager på såvidt over syv kroner fra høsten 2008 til mars 2009 (høyre pil)
Publisert:

Følg pressekonferansen i Norges Bank direkte

Torsdag varslet Norges Bank at de kutter styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent - før første gang på 1.001 dager, siden rentemøtet i mars 2012.

Nyheten har satt kraftig fart i kronen, som nå har blitt svekket markant.

  • Én euro steg i pris fra 8,88 til over ni kroner etter nyheten. Euroen har ikke vært over ni kroner siden juli 2009.
  • Én dollar steg 1,34 prosent i pris til 7,26 kroner. En så dårlig kurs har vi ikke sett siden 4. mars 2009, men den gang var det bare noen få enkelt dager at kursen bikket over 7,25 kroner. Sist gang dollaren lå fast på over 7,25 kroner var september 2003.
  • Én svensk krone koster 96,44 øre, og nabovalutaen vår er dermed nesten like mye verdt som vår egen

Kronen har allerede svekket seg en god stund, helt siden starten av fjoråret. Det virkelig sterke kronefallet startet imidlertid i forbindelse med prisfallet på oljen og i høst har kronefallet skutt fart.

Samtidig som det er store endringer i valutakursene torsdag, står utviklingen på Oslo Børs relativt stille. Hovedindeksen hentet inn nedgangen ved åpning inn mot rentemøte, og har ligget relativt flatt siden.

Les rådene fra E24s renteråd her

- Kan gå enda svakere

- De kutter renten og da de fleste ikke forventer det - er det naturlig at kronen faller, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til E24.

- Jeg tror det er rom for at kronekursen kan gå enda svakere, det er fullt mulig med 9,20 mot euroen. Får man et videre fall i oljeprisen er det naturlig at kronen vil svekke seg ytterligere, sier Eek-Nielsen.

Den svake kronekursen er imidlertid i sum positivt for norsk økonomi mener valutanalytikeren.

- Ja, det vil jeg si. Norsk eksportindustri får det lettere med en lav kronekurs. For forbrukerne kan det kanskje sies å være negativt, alt annet like vil prisveksten øke da importvarer vil bli dyrere.

Still spørsmål om renten til sjeføkonom Jan Andreassen – Nettmøte klokken 12

(Artikkelen fortsetter under grafen...)

Slik skjøt euroen i været mot den norske kronen etter nyheten om at Norges Bank kutter renten til 1,25 prosent

50:50 sjanse for rentekutt

Analytiker Magne Østnor i DNB Markets er ikke overrasket over kronefallet. Han forteller at rentemarkedet hadde priset inn 50 prosents sannsynlighet for et kutt, og at det lå an til en svekkelse på 15 øre.

Analytiker Magne Østnor i DNB Markets

- Kronen er mer sårbar mot euroen på oppsiden. Kronesentimentet har vært svakt lenge, og nå er det i hvert fall ikke noen grunn til å ha kroner. Utlendingene har vært fraværende lenge, og de kommersielle aktørene sikret inntektene de har tidligere år, sier Østnor til E24.

Kollega og sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, mener vi bare har kronesvekkelsen til låns:

- De som tror at kronesvekkelsen blir med oss videre tar feil, selv om renteforskjellen kan stå i veien for at kronen styrker seg – men det er ikke tilfellet. Kronesvekkelsen har vi til låns. Det er ikke der slaget for fremtidens aktivitet og arbeidsplasser vil stå i Norge.

Les også

Bankene: For tidlig å si om vi kutter lånerenten

Magne Østnor trekker ellers frem at november og desember er måneder med svak likviditet.

Sjeføkonom Øystein Dørum

- Dette minner veldig om 2008 og 2009, selv om «alle» er enige i at situasjonen nå er annerledes enn den var da. Men det er disse nivåene alle ser på på grafene sine, og man er livredde for å nå de nivåene igjen. «Alle» er enige om at kronen er svakere enn det fundamentale skulle tilsi, men usikkerheten rundt effekten av oljeprisfallet er så stor at man ikke tør kjøpe kronen på et syn om at den skal styrke seg, sier han.

DNB Markets tror at kronen vil forbli svak inn i 2015.

- Med det bakteppet vi ser nå, kommer vi nok til å se nivåer ikke veldig langt fra der vi er nå også over nyttår. Utover neste år kan vi nok se en slags normalisering, men vi tror det skyldes at man tar ut noe av risikopremien snarere enn at man venter en stadig sterkere krone.

Les også

Andreassen om rentekuttet: – Helt utmerket

Slik har styringsrenten utviklet seg siden 2000. Torsdagens rentekutt ser du markert i rødt
Publisert: