Ny bok: Oljefondet snudde Lehman-tap natten før konkurs: Sparte milliarder på Slyngstads supergrep

En motvillig oljefond-sjef, som egentlig ikke ville ha jobben, fikk finanskrisen i fanget - og satte inn et ekstraordinært nattarbeid som sparte milliarder.

NERVØS PRESSEKONFERANSE: Oljefondsjef Yngve Slyngstad fotografert under pressekonferansen hvor han presenterte fondets svært dårlige 2008-regnskap. Hendelsen er omtalt i den ferske boken om fondets historie, skrevet av Asle Skredderberget.

Jan Petter Lynau/
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Det skriver forfatter Asle Skredderberget i sin nye bok om Oljefondet, «Usannsynlig rik», som lanseres i disse dager.

På morgenen søndag 14. september 2008 samlet den da ennå ganske ferske sjefen for Oljefondet, Yngve Slyngstad, sine fotsoldater til kamp.

Fra USA hadde nyhetene om finansgiganten Lehman Brothers de siste ukene vært foruroligende.

Giganten vaklet

En ting var at fondet eide aksjer i den vaklende finansgiganten, og at fondet inntil det siste som følge av investeringsmandatet hadde kjøpt aksjer i banken.

Noe annet var at fondet finansielt var viklet inn i finansgiganten gjennom å ha milliardbeløp til gode hos den amerikanske banken, skriver Skredderberget - som har gjort flere intervjuer med Slyngstad i forarbeidet til boken.

FEDRENE: Sigbjørn Johnsen (t.h.) foretok det første innskuddet i Oljefondet, men det var daværende finansminister Arne Skauge som opprettet fondet etter å ha konsultert med nettopp Johnsen.

Morten Holm

«Oljefondet hadde blant annet lånt ut aksjer til Lehman, de hadde gjort derivathandler med dem og gjennomført alt fra swaps til repo-handler, som det heter på stammespråket i finans,» skrives det.

Les også

Krakk kan koste Oljefondet mer enn et «statsbudsjett»: - Vi er som en supertanker, vi må bare kjøre rett gjennom stormen

Det var snakk om milliarder som kunne blitt låst om Lehman gikk konkurs, men det eksakte beløpet er fortsatt en hemmelighet, ifølge forfatteren.

Den søndagen i september 2008 forhandlet Lehman Brothers fortsatt med sine kreditorer, men Oljefond-sjef Yngve Slyngstad og hans nestkommanderende Stephen Anthony Hirsch ville ikke vente og ringte til sine ansatte.

«Lehman kommer til å gå konk. Dere må møte på kontoret straks,» var beskjeden, ifølge boken.

Hektisk natt

Boken beskriver videre hvordan Oljefondet-ansatte natt til mandag 15. september handlet og forhandlet på de asiatiske børsene med ett mål for øye: Å komme seg ut av alle transaksjonene hvor Lehman Brothers var motpart.

Les også

Står klar til dekke Siv Jensens regninger

Og da konkursen i Lehman Brothers var et faktum klokken 07.45 norsk tid mandag morgen, hadde de ikke bare klart det.

Det som kunne blitt en dyr milliardsmell var snudd.

Da konkursen var et faktum var det Oljefondet som skyldte konkursboet 3,4 milliarder kroner, ikke omvendt, ifølge Skredderbergets nye bok.

(saken fortsetter under bildet.)

STYRTE: Sentralbanksjef Svein Gjedrem avbildet under pressekonferansen hvor Oljefondets elendige 2008-regnskap ble presentert.

Jan Petter Lynau

- Stormfulle tider

Boken beskriver perioden 2007 til 2009 som en viktig brytingstid for fondet.

* For det første hadde Stortinget, mot Fremskrittspartiets stemmer, besluttet at fondet skulle øke aksjeandelen av sine investeringer til 60 prosent.

* For det andre hadde fondet første sjef Knut N. Kjær trukket seg og erstatteren Yngve Slyngstad tatt over sjefsjobben.

* For det tredje rammet finanskrisen Oljefondet som en storm det var umulig å beskytte seg mot.

Les også

Oljefond-sjefen: Urealistisk å klare en avkastning på fire prosent

Skredderberget sier til E24 at personene som bekledde sentrale posisjoner i de stormfulle tidene var viktige for utfallet.

NY BOK: Boken om oljefondets historie kommer i disse dager. "Usannsynlig rik" er skrevet av Asle SKredderberget.

Kjær bygde opp det forvaltningsmiljøet som Finansdepartementet trodde fantes i Norges Bank da sentralbanken fikk ansvaret for å forvalte fondet.

Slyngstad som tok styringen og kontrollen da stormen raste, og bandt seg til masten.

Daværende sentralbanksjef Svein Gjedrem som, selv om han i utgangspunktet var mot at fondet skulle etableres, var tro mot forvandlingen og ikke lot seg uroe av store tapstall i den løpende forvaltningen.

Uvillig Slyngstad

Det begynte i august 2007 da Kiær ga sentralbanksjefen beskjed om at han ville slutte.

Internt i fondet var sjefen for aksjeavdelingen Yngve Slyngstad en het kandidat.

Men han ønsket ikke jobben.

«Jeg ga beskjed ganske tidlig om at jeg ikke var aktuell som kandidat,» sier Slyngstad i boken.

Men Slyngstad lot seg overtale og overtok tømmene 1. januar 2008.

Da hadde allerede rystelsen på børsene begynt.

«2008 og 2009 var en ekstremsituasjon,» forteller Slyngstad i boken.

FØRSTE SJEF: Knut N. Kjær var Oljefondets første sjef.

Heiko Junge

Samlet makten

I denne ekstremsituasjonen tok Slyngstad grep.

Han forteller i boken at fondet midt under finanskrisen måtte reorganisere og samle beslutningene et sted. Men i ettertid har Slyngstad trukket seg ut av alle investeringskomiteer.

«Sånn sett er det et paradoks at jeg egentlig hadde mer makt før, mens alle tror jeg har mye mer makt nå,» forteller han i boken.
I boken erkjenner Slyngstad at Oljefondet kom skjevt inn i finanskrisen. Fondet store obligasjonsportefølje viste seg å være uselgelig etter at stormen gikk over i orkan høsten 2008.

Men fondet fulgte standhaftig planen om å å øke aksjeandelen. Det skjedde ved at de 384 milliarder kronene som staten sparte av oljeinntektene og tilførte fondet i 2008 ble brukt til å kjøpe aksjer.

FORFATTER: Asle Skredderberget har skrevet boken. Han har tidligere skrevet både krimbøker og en uautorisert biografi om Trygve Hegnar.

Terje Bringedal/

På kort sikt var resultatene knallrøde.

Les også

Oljefondet skal ansette 200 nye medarbeidere

Fryktet et spørsmål

Men da Gjedrem og Slyngstad skulle presentere 2008-regnskapet for pressen og befolkningen i mars 2009 var det ikke reaksjonene på hovedbudskapet om at fondet hadde tapt mer enn 630 milliarder kroner i 2008 de fryktet mest.

«Til Gjedrems og Slyngstads store lettelse var det ikke en eneste journalist som spurte om hva fondet hadde foretatt seg i første kvartal 2009,» skriver Skredderberget.

For Oljefondet hadde fortsatt med å kjøpe aksjer i bøtter og spann i januar og februar 2009 også. Men da Slyngstad og Gjedrem møtte pressen i mars det året, var imidlertid verdens børser på det absolutte bunnpunktet etter finanskrisen.

De fryktet at et eneste spørsmål om dette ville utløse et mediesirkus uten like som kunne fått politikerne til å endre instruksene for fondet.

Men ingen journalist stilte spørsmålet. Det ble et ramaskrik om 2008-tapet.

Men plutselig snudde det på børsene og 2009 endte med en avkastning for fondet på fantastiske 25,6 prosent.

Skredderberget skriver i boken at beregninger gjort i etterkant viser at beslutningen om å hamstre aksjer under finanskrisen økte verdien av Oljefondet med rundt 2.000 milliarder kroner, uten av premissene for beregningene er gjengitt.

Historien om aksjekjøpene som Gjedrem og Slyngstad fryktet for mange spørsmål om i mars 2009, har blitt en suksesshistorie for Norge.

«Vi kom fryktelig skjevt inn i krisen, men var heldige med alt vi foretok oss, og kom ut av den veldig godt,» sier Slyngstad selv i boken.

Både Slyngstad personlig og Oljefondets ledelse generelt (Norges Bank Investment Managment) har takket nei å gi kommentarer til denne artikkelen.

Les også

På disse 2058 milliardene tjener Oljefondet egentlig ingenting

Les også

Oljefondet tjener «egentlig» 160 milliarder kroner i år

Les også

Oljefondssjefen frykter styrene får for mye å gjøre

Publisert:

Flere artikler

  1. Fryktet enda verre krise

  2. Oljefondssjefen takker av: – Har gjort en fabelaktig jobb

  3. Kunne tapt mye mer på Lehman

  4. Annonsørinnhold

  5. Nicolai Tangen blir ny sjef i Oljefondet

  6. Så mye må markedet falle før Slyngstad ser kjøpsmulighet