STYREMØTE PÅ KORT VARSEL: - Orkla selger Elkem til kinesere

Kinesiske China National Bluestar kjøper kjemikalieselskapet Elkem fra Orkla om kort tid, skriver Dagens Næringsliv.

ALUMINIUM: Ifølge konsernet Alcoa har Norge ekstremt høy kompetanse innen aluminium. Bildet er aluminiumsverket på Mosjøen.
Publisert:

Flere kilder sier til avisen at styret i Orkla har fått beskjed om å stille til styremøte på kort varsel med formål å selge Elkem.

Selskapet som ble etablert av Sam Eyde for 106 år siden, har vært i Orklas eie siden 2005.

DN har ikke fått tak i kjøpesummen, men skriver at analytikere anslo verdien av Elkem til 12 milliarder kroner etter andre kvartal i fjor. Siden har markedet utviklet seg ytterligere i Elkems favør, og en pris på 15 milliarder kroner er antydet av flere.

- Dette er av den typen spørsmål jeg ikke kan kommentere, sier Orkla- styreleder Stein Erik Hagen til TDN Finans mandag morgen.

Selges samlet

Elkem selges samlet, inkludert forsknings- og utviklingsvirksomheten. Dette har vært viktig for de tillitsvalgte i prosessen. Unntatt fra salget er kraftvirksomheten i Sauda, som holdes unna på grunn av konsesjonsbestemmelser.

Hovedtrekkene i avtalen skal ha vært klare en god stund, men prosessen ble forsinket som følge av tidelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, ifølge DN.

Hagen vil selge

Orkla har jobbet med et mulig salg av Elkem gjennom hele høsten. Orklas største eier, Stein Erik Hagen, har signalisert tydelig at han ønsker å selge det han oppfatter er sidevirksomheter i konsernet. Det kom også frem da Bjørn Wiggen fikk jobben som konsernsjef i september.

- Han er en god selger, for å si det sånn, sa styreleder Hagen til E24 da Wiggen fikk jobben.

Ryktene rundt kinesiske Bluestar ble først omtalt av nyhetsbyrået Reuters i slutten av oktober. Ifølge nyhetsbyråets kilder ville overtakelsen koste Bluestar om lag 1 milliard dollar.

Gigant

China National Bluestar er Kinas største silisiumkonsern. Selskapet har 40.000 ansatte utenfor Kina, og omsetter for nærmere 40 milliarder kroner.

Verken Orklas styreleder Stein Erik Hagen eller konsernsjef Bjørn Wiggen har vært tilgjengelig for kommentar.

Flere beilere

Kinesiske Bluestar er ikke det første selskapet som presenteres som en aktuell kjøper. I desember skrev Wall Street Journal at det amerikanske selskapet Globe Specialty Metals også var interessert i selskapet. Avisen viste til en ikke navngitt kilder som "er kjent med prosessen" Ifølge kilden skulle det amerikanske selskapet være villig til å legge mer enn 1 milliard dollar på bordet for Elkem.

Det sørkoreanske selskapet Posco har også blitt nevnt som en mulig kjøper. Selskapet – som er verdens tredje største stålprodusent – valgte selv å avvise ryktene i høst.

- Vi vurderer ikke seriøst å kjøpe Elkem, sier Chung Joon-yang, konsernsjef og styreformann i Posco, til Reuters.

Les også:

Les flere nyheter på E24.no

Publisert:
Gå til e24.no