Mays brexit-avtale stemt ned – kraftig pundbyks

Et flertall i det britiske underhuset stemte tirsdag ned Theresa Mays forslag til en brexit-avtale. Pundet svarer med å hente seg inn etter et kraftig fall i forkant av avstemningen.

STEMT NED: Avtalen statsminister Theresa May hadde forhandlet frem med EU, ble stemt ned tirsdag kveld.
Publisert:

Theresa May fikk som ventet ikke støtte i det britiske parlamentet til hennes brexit-avtale tirsdag kveld. Pundet svarte med å styrke seg markant.

Mot kronen henter pundet seg helt inn etter å ha svekket seg med rundt ti øre fra det sterkeste tirsdag.

Også mot dollaren styrker pundet seg.

Statsministeren forsøkte seg med et siste forsøk på å redde avtalen da hun gikk på talerstolen kort tid før Underhuset begynte avstemningen klokken 20 norsk tid.

Men til slutt gikk hun på et kraftig nederlag, der 432 parlamentsmedlemmer stemte mot forslaget hennes, mens bare 202 stemte for.

– Regjeringen skal høre på Underhuset. Men Underhusets avgjørelse forteller oss ingenting om hva det støtter. Ingenting om hva eller om det vil hedre avgjørelsen folket tok, sa Theresa May like etter at resultatet var et faktum.

Videre sier hun at Underhuset skal få muligheten til å diskutere mulighetene om et mistillitsforslag i morgen.

Pundet svekket seg mot kronen i timene før brexit-avgjørelsen, men bykset tilbake da det ble klart at statsminister Theresa May gikk på et stort nederlag i parlamentet.

Nytt mistillitsforslag mot Theresa May

Resultatet er det største nederlaget til en britisk regjering på over hundre år, ifølge The Guardian. Det lot ikke Labour-leder Jeremy Corbyn gå upåaktet hen da han snakket til parlamentet etter avstemningen.

Videre sier han at May bør akseptere at en «no deal»-brexit ikke er et alternativ.

Nå stiller han nytt mistillitsforslag på dagens regjering, som vil bli diskutert i parlamentets underhus onsdag.

Det vil i så fall bli det andre mistillitsforslaget i britisk politikk på kort tid – i midten av desember overlevde statsministeren en avstemning om hennes fremtid, da hun fikk 42 flere stemmer enn minstekravet for å fortsette som toryenes leder.

I en melding skriver det nordirske unionistpartiet DUP at de vil støtte den nåværende regjeringen i et mistillitsforslag.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har nå ryddet sin agenda for morgendagen, for eventuelle krisesamtaler med statsminister Theresa May, skriver The Guardian.

EU-president foreslår å avlyse brexit

I en twittermelding skriver EU-president Donald Tusk at dersom ingen vil ha en avtale, men ingen har lyst på en brexit uten en avtale – at kanskje den eneste positive løsningen blir å avlyse brexit fullstendig.

– Vi er fortsatt beredte for hvert eneste utfall, inkludert en «no-deal»-brexit. Risikoen for en uoversiktlig brexit har økt med kveldens avstemning, sa en talsperson på vegne av Tusk.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker skriver på nettstedet at han synes resultatet er trist, og han oppfordrer britene til å finne en løsning så fort som mulig.

Den britiske statsministeren sa like etter avstemningen at hun ville respektere valgresultatet fra folkeavstemningen over brexit som fant sted sommeren 2016.

– Jeg ble statsminister etter den folkeavstemningen. Jeg mener det er min jobb å levere etter folkets instrukser, og det er hva jeg vil gjøre, sa hun i en tale tirsdag kveld.

Publisert: