Gjeldende nasjonale råd og regler gjelder også på 17. mai

Der reglene er strengere lokalt, som eksempelvis i Oslo, vil disse gjelde på grunnlovsdagen.

 • Hanna Ghaderi
 • Kristoffer Solberg
 • NTB
Publisert:

– Vi ser igjen resultatet av befolkningens innsats, nok en gang. Smitten går ned i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie innledningsvis.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja orienterer om 17. mai, og sier at pandemien igjen vil påvirke feiringen.

– Vi er nå inne i trinn en av gjenåpningsplanen og vaksinerer stadig flere. Det er fortsatt lokale utbrudd og hensyn å ta for å sikre liv og helse best mulig. Vi kan ikke glippe nå.

– Derfor vil de gjeldende nasjonale rådene og reglene også gjelde på 17. mai, sier Raja.

Han opplyser også at de lokale, strengere rådene vil gjelde på 17. mai, som eksempelvis i Oslo.

Til stede er også Helsedirektør Bjørn Guldvog fra Helsedirektoratet og avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet være til stede.

– Min oppfordring er særlig at russen laster ned Smittesporingsappen slik at det er enklere å spore når dere er mye på farten, sier Vold.

Les også

Kommisjon: Coronakrisen kan koste 330 milliarder

Tiltak i Oslo forlenges

Byrådet i Oslo har valgt å forlenge de nåværende coronatiltakene i Oslo kommune. Det skriver byrådet i en pressemelding torsdag.

Tirsdag neste uke vil byrådet gjøre en ny vurdering av situasjonen.

– Samlet sett vurderer vi situasjonen til å være så alvorlig at vi foreløpig ikke gjør nye lettelser i tiltakene nå, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i pressemeldingen.

Johansen påpeker at til tross for at smittetallet i hovedstaden er synkende, var det over 1100 smittede i Oslo forrige uke.

Les også

Ingen lettelser i coronatiltakene i Oslo denne uka

Lettelser i Viken, Vestfold og Telemark

Samtidig nedjusteres de strenge regionale tiltakene i de fleste Viken-kommunene. Det betyr blant annet at kjøpesentrene får gjenåpne flere steder.

Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen og Ullensaker er de fire kommunene som beholder det strengeste nivået, opplyser regjeringen i en pressemelding torsdag kveld.

Tiltaksnivået nedjusteres fra A til B eller beholdes på B for følgende kommuner:

Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Nordre Follo, Vestby, Ås, Fredrikstad, Halden, Moss, Råde, Sarpsborg, Asker, Bærum, Drammen, Lier, Eidsvoll og Nannestad.

Disse kommunene får ha åpne butikker, kjøpesentre og varehus. I tillegg får serveringssteder holde åpent, men det er fremdeles skjenkeforbud.

I tillegg kan man gjenoppta idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år innendørs.

De øvrige Viken-kommunene tas ut av regjeringens tiltaksordning og får igjen bestemme sine egne lokale tiltak og ellers holde seg til nasjonale regler. Regelendringene trer i kraft ved midnatt natt til mandag 26. april.

Statsforvalteren holdt tirsdag kveld et møte med alle Viken-kommunene, hvor flere ordførere ba om lettelser i tiltak. Flere pekte på at de strenge tiltakene ikke sto i stil med den nedadgående smittetrenden i sin kommune.

Natt til fredag går også flere kommuner i Vestfold og Telemark ut av tiltaksnivå 5B, det nest strengeste nivået. Det kan bety åpne kjøpesentre og uteserveringer fra fredag av for kommuner som har hatt strenge tiltak i flere uker.

Opphevelsen er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Statsforvalteren.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronapolitikk
 2. Coronaviruset
 3. Helsedirektoratet
 4. Abid Raja

Flere artikler

 1. Avslutter regionale tiltak i Grenland og Vestfold

 2. Endringer i regionale tiltak i Viken fylke

 3. Helseminister Bent Høie: – Nå setter vi rekorder ingen ønsker å sette

 4. Vaksinerte slipper karantenehotell

 5. Nye regler for fullvaksinerte