Forsiktig jubel i utelivet: – Tør ikke si dette er den siste skjenkestoppen

Fra helgen opphever regjeringen nasjonal skjenkestopp. Flere steder kan du nå få drikke til maten frem til klokken 22.

Privat/Øyvind Nordahl Næss
  • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

Det er forsiktig optimisme i utelivsbransjen etter at Erna Solberg & co bestemte at ølkranene kan åpnes igjen. Men ikke alle tør sprette champagnen helt enda.

– Vi åpner til helgen, vi, sier Gøran Sæther Berge, daglig leder for Den gode nabo i Trondheim, til E24.

Puben har ti ansatte, som alle har vært permittert siden den nasjonale skjenkestoppen ble innført. De får nå komme tilbake på jobb gradvis, men ingen trekkes ut av permisjon enda.

Tirsdag varslet statsministeren at trinn én av gjenåpningsplanen vil settes i gang natt til fredag denne uken. Det innebærer blant annet at det er lov med med skjenking til klokken 22.00, med krav om matservering.

Gøran Sæther Berge, daglig leder for puben Den gode nabo i Trondheim

Det nasjonale skjenkeforbudet ble innført før påske.

– Dette er ikke lenger noe nytt for utelivsbransjen. Den følelsen vi satt med i mars/april i fjor har blitt gammel vane. Det er fryktelig kjipt, men det er nå bare sånn det er, sier Berge.

– Er det lukrativt å holde åpent med skjenking til klokken 22 og krav om matservering?

– Nei. Den spiseplikten som regjeringen fører gagner ingen.

De nasjonale tiltakene tillater nå skjenking frem til klokken 22 og kun hvis den som drikker kjøper mat. Arkivbildet viser Den Gode Nabo i Trondheim som ligger langs Nidelven.

– Den fører bare med seg ekstra bemanning og et vanvittig stort matsvinn, sier Berge.

Han forteller om mange kunder som kun kommer innom for én øl. For å få den ene ølen må de også kjøpe noe å spise. Pizzaen de kjøper for å få ølen blir gjerne stående igjen når gjestene drar.

Småretter oppfyller ikke regjeringens krav om matservering.

– Vi er meget kapabel til å holde styr og stell uten den regelen, men sånn er det nå bare. Vi er takknemlig for det vi får, sier Berge.

Berge er likevel ikke sikker på at lettelsene som kom i dag garantert vil være slutten på pandemien.

– Jeg tør ikke si at dette er den siste skjenkestoppen. Optimisten i meg har lyst til å si ja, mens den negative realisten i meg sier nei. Det er en 50/50 følelse.

Les også

Minihytte gikk 1,5 millioner kroner over prisantydning

– Skulle bare mangle

I Tromsø, med en befolkning på 77.000, har det vært 217 smittede av corona siden nyttår. Nå får utelivet åpne opp til klokken 22.

– Dette kom ikke som en overraskelse. Troms og Finnmark er nesten helt smittefri, så det skulle bare mangle, sier Harry Granås.

Harry Granås eier tre utesteder i Tromsø. Der har det kun vært 217 smittetilfeller de siste tre månedene.

Han driver tre utesteder i Tromsø, No. 24, Tromsø Jernbanestasjon og Fun Pub.

– For oss betyr dette at den ene forblir stengt, mens de to andre åpner. Det var ikke økonomisk verdig å holde Fun Pub åpent, siden der er det mest studenter som går ute sent og ikke er like opptatt av mat, sier Granås.

Alle hans 30 ansatte har vært permittert siden før påske. Nå får de lov til å komme tilbake på jobb igjen.

– Vi skulle gjerne hatt lov til å holde åpent lengre, men vi får bare ta del i den dugnaden, sier Granås.

Les også

Arcus vil selge unna akevitt og vodka for å blidgjøre Konkurransetilsynet

Må ta drikken fra gjestene midt i måltidet

I Ålesund har både de nasjonale tiltakene og en lokal forskrift holdt skjenkesteder stengt siden før påske. Når de nasjonale tiltakene nå lettes, vil også den lokale forskriften utgå.

– Vi kommer ikke til å åpne nå til helgen, men det er kjekt at vi kan åpne opp igjen, sier Ann-Helen Svinø.

Hun er daglig leder hos restaurantene Bro og Bryt i Ålesund. Der har alle 15 ansatte vært i permisjon under skjenkestoppen.

– Vi tar tilbake de ansatte litt etter litt. Det er stor risiko, og vi frykter ny skjenkestopp, sier Svinø.

Møre og Romsdal har det høyeste reproduksjonstallet av corona i Norge. Forrige uke anslo FHI at R-tallet her var 1,5.

– Jeg kjenner at nå har det vært så mange runder. Dette er den tredje gangen vi stenger ned og åpner opp igjen. Vi forsøker alt vi kan, men du merker du dytter hodet i veggen, sier Svinø.

Heller ikke hun er begeistret for de tiltakene som regjeringen har valgt å ikke lette på.

– Det er ikke noe lukrativt med énmetersregel og spiseplikt. Spesielt det å ikke få sjenke etter klokken 22, det er drepen, forteller Svinø.

Hos restaurantene hennes opplever hun at gjester sitter godt inne i en middag, av og til med 12–16s retter, når servitørene er nødt til å ta fra gjestene drikken fordi slaget slår 22.30.

– Det er trist, og det er ikke så lett å skjønne for gjestene hvorfor vi må, sier Svinø.

Les også

Johnson & Johnson utsetter utrullingen av vaksinen i Europa

Lokale tiltak overskygger den nasjonale lettelsen

– I Stavanger viderefører vi tiltakene lokalt, så vi får ikke åpnet, sier Helge André Hafstad.

Hafstad driver gastropuben På kornet i Stavanger.

Helge André Hafstad driver gastropuben På kornet i Stavanger

– Vi håper jo at smittetallene synker og at vi kan få lov til å samle folk og lage god stemning, men vi skjønner at det er stigende smittetrend, og vi hadde ikke forventet noe annet, sier Hafstad.

Mens de nasjonale tiltakene åpner for skjenking og énmetersregel flere steder i landet, videreføres de lokalt på Nord-Jæren.

– Det blir ren spekulasjon hvor lenge de lokale tiltakene er på plass, men vi håper vi er tilbake om en uke eller to, og så krysser vi fingrene for at vi får nyte god mat eller pils i sola eller innendørs, sier Hafstad.

Les på E24+

Lange ventelister for luksusklokker: – Superattraktive modeller blir ikke gjort tilgjengelig

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Første trinn starter fredag

  2. Regjeringen innfører skjenkestopp fra klokken 22 i hele landet

  3. Helsedirektoratet og FHI: Gjenåpningen av Norge kan starte

  4. Regjeringen innfører nye strengere coronatiltak i hele landet

  5. Regjeringen fortsetter gjenåpningsplanen - går til trinn to 27. mai