Tror boligmarkedet trosser renteoppgang og handelsuro: – Vi er optimister

Usikkerhet i verden utgjør den største risikoen for boligmarkedet i Norge i 2019, mener Eiendom Norge. Likevel er de optimistiske for året som kommer. 

OPTIMIST: Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge tror at boligprisene i Norge vil øke med rundt tre prosent neste år.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

Den voldsomme veksten i boligmarkedet de siste årene flatet ut på 2,8 prosent i 2018. I år forventer Eiendom Norge cirka samme utfall som i fjor, med en boligprisvekst på rundt tre prosent.

– Det vil opprettholde en ganske stor tilbudsside. Samtidig er det en sterk kjøpekraft der ute, arbeidsmarkedet er stabilt, vi forventer lønnsvekst og moderate økninger i renten, som i sum gjør at kjøpekraften vil møte det tilbudet, sier Christian Dreyer, som er administrerende direktør i Eiendom Norge.

Les også: (+) Disse fallskjermene ble utløst i 2018

Å få en moderat økning i boligprisene mener han er viktig for stabiliteten i norsk økonomi.

– Så dere venter ikke noen store utslag fra renteøkninger?

– Det kommer an på hvor mange renteøkninger vi får, men i prognosene til Norges Bank er det lagt inn to økninger på 0,25 prosentpoeng. Økningen i sysselsetting og lønnsveksten man forventer i 2019, gjør at boligmarkedet vil tåle denne renteøkningen, svarer Dreyer.

Les også

Boligprisene falt 0,2 prosent i desember

Usikker verdensøkonomi

Verdensøkonomien preges av frykten for en eskalerende handelskrig mellom Kina og USA, brexit og at børene skal fortsette å falle. Det er en viss risiko for at en negativ utvikling i verdensøkonomien vil smitte over på norske boligpriser, mener Dreyer.

– Hvis det blir ytre påvirkninger gjennom for eksempel en handelskrig som gir ringvirkninger på arbeidsmarkedet og børsene i verden, så vil selvfølgelig det kunne ramme boligmarkedet. Men her er det også mange forhold man ikke har kontroll på.

Anbefaler å investere

Dreyer sier han ikke ville hatt noen motforestillinger mot å gå inn i boligmarkedet i dag.

– Det er mer forutsigbart enn på lenge. Med de skattefordelene med å eie kontra å leie, og hvis man har et perspektiv på mer enn et par års tid, så ville jeg nok handlet bolig fremfor å være i leiemarkedet.

Les også: Kommentar: Slik kan flere unge få råd til sin første bolig

Han mener at gode utsikter for norsk økonomi og sterke offentlige finanser gjør at boligprisene vil fortsette å stige i overskuelig fremtid.

– Vi er heldige som bor i Norge med de virkemidlene vi har hos myndighetene, oljefondet og nærmest full sysselsetting. Boligbyggerne tilpasser produksjonen etter den veksten vi har i befolkningen. Dette gjør at vi er optimister, sier Dreyer.

Forventer fall i Trondheim

I Oslo forventer Eiendom Norge en vekst på cirka fem prosent i 2019, sammenlignet med 6,9 prosent i 2018. I Stavanger forventer de en vekst på tre prosent, i Bergen to prosent og i Trondheim forventer de en nedgang på to prosent.

– I Trondheim er det veldig mange boliger som ligger ute i markedet. Det vil påvirke tilbudssiden, som gjør at de trolig havner på nedsiden også i 2019, men bare marginalt.

Sjeføkonom Neira Macic i Prognosesenteret tror starten på 2019 kan bli roligere og svakere enn normalt på grunn av de varslede renteøkningene.

– Så tror vi det snur i 2020 med sterkere boligprisvekst, sier Macic til E24.

Hun legger også merke til at omsetningstiden på boliger bare fortsetter å øke, altså at antall dager i snitt det tar før en bolig selges stiger.

– Det går mer i retning av å være et kjøpers marked, og denne trenden vil trolig forsterkes i 2019, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Eiendom Norge

Flere artikler

  1. Venter boligprisvekst på 3 prosent i 2020

  2. Sterkere boligpriser enn vanlig til tross for fall

  3. – Færre kommer til å få boliglån

  4. Boligprisene steg i mars

  5. Boligprisene i Norge sank med 0,2 prosent i juni