Så svak krone spår Olsen
Sentralbanksjef Øystein Olsen spår at kronen vil holde seg svakere enn tidligere ventet. Det er gode nyheter for norsk industri.
Så langt i år har kronen svekket seg en god del.
Det er positivt for næringer som eksporterer til utlandet, og for turistnæringen, siden turister til Norge kan få mer igjen for pengene.
Riktignok har kronekursen styrket seg noe mot dollaren, men mot flere andre valutaer er den svekket. Blant annet har euroen gått fra 9,08 kroner til 9,46 kroner i år.
Kronen har også svekket seg rundt 3 prosent mot handelspartnernes valutaer i år, ifølge den handelsvektede I44-indeksen, som er sentralbankens favoritt-målestokk.
Den svake kronen gir sentralbanken mindre grunn til å kutte renten i årene fremover.
Les mer: Olsen tror ikke lenger på rentekutt: – Overraskende
Olsen holder renten rekordlav
Skylder på oljeprisen
Sentralbanksjef Øystein Olsen virker noe overrasket over at kronen er såpass svak, til tross for at norsk økonomien har vist flere sunnhetstegn i det siste. Han støtter dem som mener at oljeprisen kan forklare noe av svakheten.
– Jeg tror oljeprisen er av betydning, sier Olsen til E24.
– Men de fleste har vel blitt litt overrasket over at kronen har svekket seg såpass markant som den har nå, sier han.
Kronen er svakere enn det Norges Bank hadde ventet i sine prognoser fra mars i år, uten at Olsen kan forklare alle grunnene til at kronen beveger seg som den gjør.
– Men jeg tror oljeprismarkedet, oljeprisen, er en nøkkelfaktor fortsatt, sier han.
Nå justerer Norges Bank ned sine prognoser for kronen. Banken forventer fortsatt en sterkere krone de neste årene, men ikke så sterk som den trodde for tre måneder siden.
År | Anslag juni | Anslag mars |
2016 | 105,3 | 105,3 |
2017 | 104,7 | 102,9 |
2018 | 103,7 | 102,2 |
2019 | 102,2 | 101,4 |
2020 | 101,6 | 101,1 |
– Positivt for næringslivet
– Den svake kronen er vel godt nytt for eksportnæringene?
– Det er positivt for norsk næringsliv, og særlig den delen av næringslivet som konkurrerer med utlandet også utenom oljesektoren, at kronen – hvis vi går tre år tilbake i tid – har svekket seg, sier Olsen.
– Så lenge inflasjonsutsiktene er under god kontroll og forventningene der er godt forankret, som vi sier, så har det vært en oppgave for pengepolitikken å understøtte en passe svak krone, i forhold til det nivået vi hadde for tre-fire år siden, sier han.
Fra råsterk til svak
– Er vi inne i en ny situasjon i norsk økonomi, der kronen kanskje ikke kommer tilbake til tidligere nivåer hvor den var veldig sterk, helt ned mot 7,30 mot euroen?
– Det kan jeg ikke spå om, sier Olsen.
– Vi hadde jo en sterk, oljedrevet vekst i en periode, og det kan vel påvirke kronen?
– Hvis vi ser på oljeprisoppgangen, den lå jo ganske høyt lenge, og alt pekte oppover i oljenæringen, så har det som har skjedd etter 2013-14 helt åpenbart hatt en betydning for vurderingene av utsiktene for norsk næringslivs konkurranseevne og norsk økonomi, og det har vært en reversering av en tidligere kronestyrking, ja, sier Olsen.
– Men du kan aldri si noe sikkert med kronen?
– Nei, sier Olsen med ettertrykk.
Olsen tror ikke lenger på rentekutt: – Overraskende
– Norge er fattigere
– Vi har en veldig svak kronekurs som avspeiler realiteter, nemlig at Norge som land er mye fattigere enn før, med en helt annen oljepris enn vi var vant til, sier Knut Sunde i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri til E24.
– Det har valutamarkedet bare forholdt seg til, sier han.
Sunde mener å se en god sirkel i industrien, hvor den ene industrigrenen etter den andre begynner å levere, godt hjulpet av den svake kronen, og det blir bedre resultater og mer eksport.
Når oljeindustrien også ser ut til å gjøre et comeback og øke investeringene fra neste år av, ser det bedre ut for veksten i Norge, i alle fall hvis kronen holder seg svak, mener Sunde.
– Med mindre oljeprisen skulle sprette oppover igjen, så er det ikke noe grunnlag for at kronekursen skal endre seg noe sånn særlig. Og da er dette normalnivået vi snakker om, og de normalnivåene er industrien veldig komfortabel med, sier Sunde.
Norges Bank nedjusterer boligprisanslag: Venter kjøligere boligmarked
Ny normal
Oljeprisen handlet torsdag til rundt 45 dollar fatet, etter å ha vært oppe i 56 dollar fatet tidligere i år. Norges Bank legger nå til grunn en oljepris på rundt 50 dollar fatet de neste årene, noen få dollar lavere enn den la til grunn i mars.
Hvis dette slår til, har Sunde i Norsk Industri vanskelig for å se for seg noen kraftig kronestyrking i årene fremover.
– Hvis oljeprisen er i nærheten av det som ligger i forwardkurven som er det Norges Bank legger til grunn, så er dagens kronekurs en ny normal, sier han.