Nav-tall: Ledigheten faller til 3,1 prosent

Det var 84.802 helt arbeidsledige i Norge i januar, viser ferske tall fra Nav. – Vi ligger et drøyt år foran skjemaet, sier sjeføkonom.

LEDIGHET: Det blir færre arbeidsledige i Norge ifølge tall fra Nav.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • Eirik Amb Nysveen
  • Karl Wig
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Arbeidsledigheten falt til 3,1 prosent i februar, det viser tall fra arbeids- og velferdsetaten Nav.

Dette er en reduksjon fra 3,2 prosent i januar, og er i tråd med hva som var ventet på forhånd.

− Vi venter at registrert ledighet vil falle marginalt fra 3,2 i januar til 3,1 prosent i februar, grunnet sesongmønster, skriver DNB Markets i fredagens morgenrapport.

Ifølge sesongjusterte tall ble det i februar ble det 900 færre helt arbeidsledige i februar.

– Ledigheten falt i februar for tredje måned på rad. Vi ser også en bedring i vestlandsfylkene som har vært spesielt rammet av nedbemanningen i oljesektoren. Nedgangen skyldes at det stadig blir færre nye som registrerer seg som ledige, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Forskjell på fylkene

Nav skriver at arbeidsledigheten økte mest i Sogn og Fjordane, mens Nordland, Troms og Aust-Agder var fylkene med størst prosentvis nedgang i antallet ledige i februar. Både Rogaland og Hordaland har hatt nedgang i ledigheten de siste månedene.

Aust-Agder og Nord-Trøndelag er fylkene som har hatt størst nedgang i ledigheten siden februar i fjor, med henholdsvis 19 og 17 prosent.

Vestfold har hatt den største økningen med 6 prosent flere helt ledige.

Lavere enn i fjor

Arbeidsledigheten er nå på 3,1 prosent, ned fra 3,3 prosent i februar i fjor.

Til sammen var 106 400 personer registrert som enten helt arbeidsledige eller arbeidssøkere som deltar på tiltak fra NAV (bruttoledigheten). Det er 2000 færre enn for ett år siden, og tilsvarer 3,8 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 3,9 prosent i fjor.

GÅR NEDOVER: Grafene viser utviklingen i antallet helt ledige og i bruttoledigheten (helt ledige og arbeidssøkere som deltar på tiltak), sesongjustert.

Foto: Nav

Ligger foran skjema

– Tallene er fine, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.

De hadde ventet at ledigheten holdt seg uendret.

– Jeg synes tallene fortsetter å overraske på den positive siden, selv om det er små endringer. Det går riktig vei, sier Olsen.

Han får støtte fra sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

– Det er tredje måned på rappen hvor vi blir overrasket på nedsiden. Og på lengre sikt er det en signifikant nedgang, sier Andreassen til E24.

Siden oljeprisen satte utfor i 2014, synes sjeføkonomen at tegnene på friskmelding av arbeidsmarkedet har kommet raskt – og mye raskere enn sentralbanken har lagt til grunn:

– Ledighetsraten vi har nå, ventet Norges Bank at vi fikk først sommeren 2018. Vi ligger et drøyt år foran skjemaet!

Både antallet ledige og personer på tiltak er ned. Sjeføkonomen viser til at nedgangen også gjør seg gjeldende på tvers av yrkesgrupper – i industrien, handelsnæringen, og særlig i bygg- og anleggsbransjen.

– Det blir også færre ledige ingeniører, og ledigheten i oljeregionene synes å ha passert toppen, sier sjeføkonomen.

Les også

Aku-ledigheten faller kraftig

Peker i riktig retning

– Det er ikke overraskende at ledighetsraten faller, vi hadde ventet dette basert på normale sesongvariasjoner. Men vi ser nå også at de sesongjusterte tallene faller ganske mye, og har gjort det tre måneder på rad, mens vi i likhet med Norges Bank ventet dem litt opp i første kvartal, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

Hun viser til at også Aku-ledigheten falt mer enn ventet ved siste oppdatering. Dermed peker begge målingene i riktig retning. Ut fra kommunikasjonen fra Nav i dag, kan det se ut som om man opplever en «motsatt oljebremseffekt».

– Nav sier at ledigheten faller på Vestlandet, og mest innenfor ingeniør og IKT. Dette tyder på at det er bedring innenfor de gruppene der ledigheten har steget mest, sier Fjære.

Les også

Optimismen tilbake på Vestlandet

Også arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie biter seg også merke i ledigheten på vestlandet.

– Det er gledelig at vi nå ser flere positive trekk på arbeidsmarkedet og at arbeidsledigheten faller, sier Hauglie i en pressemelding.

– Fallet i antall ledige de siste månedene har kommet i store deler av landet, også på Sør- og Vestlandet. I Rogaland er nå arbeidsledigheten lavere enn på samme tid i fjor, sier hun.

Til tross for dette påpeker Hauglie at sysselsettingen må ta seg opp.

Størst nedgang i bygg og anlegg

Ledigheten innen yrkesgruppen bygge- og anleggsarbeidere har siden februar i fjor falt med 17 prosent. Det vil si at det har blitt om lag 2.300 færre helt ledige i denne yrkesgruppen i løpet av de siste 12 månedene.

Ledere og ingeniør- og ikt-fag har hatt størst økning i arbeidsledigheten, med henholdsvis 6 og 4 prosent sammenlignet med februar i fjor.

Les også

Fersk Nav-rapport: Tror ledigheten vil reduseres med 8.000
de neste to årene.

Les også

Ekspert: Derfor faller arbeidsstyrken

Les også

Nav: Uheldige konsekvenser for ansatte med utvidet permittering

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nav
  2. Arbeidsledighet

Flere artikler

  1. 1.700 færre arbeidsledige i november

  2. 2200 færre ledige i januar: – Supersterke tall

  3. Nav: – Stabil arbeidsledighet

  4. På ett år har ledigheten i Rogaland falt 22 prosent

  5. Nav: 600 færre helt ledige i oktober