Midlertidige ansettelser holder seg lavt til tross for lovendring:– Noe av det første en Ap-regjering vil gjøre er å reversere loven

LO og Ap mener fremdeles arbeidsmiljøloven som ble innført i 2015 skader arbeidsmarkedet. Arbeidsministeren er lei av det hun kaller svartmaling av situasjonen. 

VIL REVERSERE: Leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen er klar på at tilgang på midlertidige ansatte skal kuttes om Arbeidpartiet kommer i regjering.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Noe av det første en Ap-ledet regjering vil gjøre etter valget, er å fjerne den generelle adgangen til bruk av midlertidig ansatte, sier LO-leder Hans-Christiansen Gabrielsen til E24.

I 2015 ble 1,5 millioner arbeidere tatt ut i en av Norges største streiker noensinne grunnet regjeringens nye arbeidsmiljølov som tillater en generell tilgang til midlertidig arbeidskraft.

Men to år etter lovendringen har antallet midlertidige arbeidsledige holdt seg rimelig stabilt.

Ifølge SSB var antallet midlertidige ansatt i tredje kvartal 2015 8,4 prosent. Tallet har beveget litt opp og litt ned, og i andre kvartal 2017 er tallet 8,5 prosent.

Ubegrunnet svartmaling

I 2015 sa daværende LO-sjef Gerd Kristiansen at hvis Regjeringens forslag vedtas kan mer enn hver fjerde arbeidstager bli midlertidig ansatt. Kristiansen reagerte på det hun omtalte som et fullt frislipp i regelverket.

UFORTJENT KRITIKK: Arbeidsminister Anniken Hauglie mener kritikken fra venstresiden er ubegrunnet da tallene for midlertidig ansatte har holdt seg stabil siden endringen av arbeidsmiljøloven i 2015.

Foto: Jan Richard Kjelstrup/ASD

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener LO svartmalte situasjonen før loven i det hele tatt var satt i kraft.

– Da regjeringen endret arbeidsmiljøloven var det ifølge Arbeiderpartiet og LO ikke måte på hvor galt det kom til å gå. Nå viser de siste tallene at svartmalingen var ubegrunnet, sier hun til E24.

Mener du midlertidige stillinger er viktige for å styrke norsk arbeidsliv fremover?

– Bedrifter som er usikre på oppdragsmengden fremover har nå mulighet til å ansette midlertidig. Det åpner dører for folk som trenger arbeidserfaring.

Hun legger til at det aldri har vært snakk om frislipp når det kommer til midlertidige stillinger.

Historisk

Stortingsrepresentant Kjell-Ingolf Ropstad var sentral i få på plass arbeidsmiljøloven i 2015.

– På tross av faren for å bli faktasjekket, tror jeg det er dekning for å si at dette har vært en historisk styrking av rettighetene til midlertidige ansatte. Spesielt med tanke på at vi klarte å få redusert makslengden for midlertidige ansettelser fra fire til tre år, sier Ropstad

Stortingsrepresentanten kaller LOs uttalelser om at en fjerdedel av alle ansatte ville bli midlertidige for skremselspropaganda.

HISTORISK: Påtroppende KrF-nestleder og stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad er strålende fornøyd med resultatet av den nye arbeidsmiljøloven.

Foto: Ned Alley NTB scanpix

– Det er ingenting som tyder på at dette slo til. Det viser heller at få misbruker loven og at folk som kan ansette fast faktisk gjør det, sier han.

Ropstad tror samtidig det er vanskelig å knytte den synkende arbeidsledigheten til bruk av midlertidige ansatte.

Det tror ikke LO-leder Gabrielsen heller.

– Det er selvsagt gledelig at arbeidsledigheten nå synker noe fra et svært høyt nivå, men hittil har det i hovedsak skjedd fordi mange går ut av arbeidslivet. De har gitt opp., sier han og fortsetter.

– Vi har fremdeles en skyhøy ledighet her i landet, og 100.000 unge står på utsiden av jobb og utdanning. Det er utrolig at høyresiden forsøker å skape et bilde av at ledigheten er lav, sier Gabrielsen og får støtte av arbeiderpartiet.

– Andelen midlertidige ansatte er i mange bransjer for høyt, og andelen innleide i deler av arbeidslivet er stort. Trygghet for arbeid og trygghet i arbeid i et ordna arbeidsliv der flest mulig har faste ansettelser, er vår hovedsak, sier Dag Terje Andersen, arbeidslivspolitisk talsperson i Ap til E24.

Fremdeles politisk splittelse

E24 har i en spørrerunde til samtlige stortingspartier kartlagt partienes meninger om midlertidige ansettelser.

Av de åtte partiene, vil Frp, Høyre og Venstre videreføre dagens ordning, mens resterende partier vil fjerne eller evaluere loven.

KrF som i 2015 sikret flertallet for arbeidsmiljøloven sa at de ønsket å evaluere loven, noe de fremdeles ønsker.

– Vi følger nøye med, og ønsker å evaluere loven i tiden som kommer, sier stortingsrepresentant Ropstad.

Les også

Registrert arbeidsledighet faller videre i august

Les også

– Partiene vil velge de tallene som passer sin agenda best

Les også

Nav: Halvering av antall varsler om oppsigelser og permitteringer

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Arbeidsmiljøloven
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)
 4. Høyre (H)
 5. Landsorganisasjonen (LO)
 6. Arbeiderpartiet (Ap)
 7. Politikk

Flere artikler

 1. 10.000 ut i politisk streik mot bemanningsbyråer

 2. Slik vil regjeringen dempe EØS-motstanden: Ber arbeidsgiverne finne norske arbeidere

 3. Ber flere gjøre som denne butikken

 4. – Dette er å holde arbeidsledige for narr

 5. – Vi kan trygt si at vi er over den verste kneiken