Mot lysere tider i «oljefylkene» på Vestlandet: – Medvind på begge fronter

Sjeføkonomer i Bergen og Stavanger mener ledighetsfallet i mars bekrefter det de allerede trodde: Etter flere år med «oljebrems», peker pilene i riktig retning.

LYSERE TIDER: Det ser ut som om bunnen er nådd i de oljebrems-rammede fylkene på Vestlandet. Fredag kom nok en bekreftelse. Her fra oljehovedstaden Stavanger.

Foto: Colourbox
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Dette er betryggende. Det er forsiktig optimisme på Vestlandet, og det ser ut som om bunnen er nådd der også, sier sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest til E24.

Fredag var det duket for ferske arbeidsledighetstall fra NAV. Den sesongjusterte statistikken viser at det ble 1.500 færre helt arbeidsledige i Norge i mars.

Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent.

Les også

Jensen: Flere må i arbeid og flere må jobbe mer

Gudmundsson viser til at det er noe vanskeligere å tolke den siste runden med ledighetstall grunnet kalenderplasseringen av påsken.

– Men om man ser bort fra det, virker det som om tallene er litt bedre enn Norges Bank hadde sett for seg. Og det er gledelig å se et fortsatt fall i ledigheten i de oljetunge fylkene, som var drivere i nedgangskonjunkturen, sier Gudmundsson.

Han understreker at det ikke er noen feststemning i arbeidsmarkedet i «oljefylkene», men både Rogaland og Hordaland har nå vist positive tegn over flere måneder.

– Når man korrigerer for sesongjustering har Rogaland hatt veldig flat utvikling, så selv om bunnen er nådd er ikke tallene så sterke. Men det peker i riktig retning, og mot at ledighetstoppen er nådd på Vestlandet, sier sjeføkonomen.

– Klar bedring

I forbindelse med de siste månedenes rapportering av norske arbeidsledighetstall har det den siste tiden vært diskutert om disse gir et for positivt bilde av sysselsettingssituasjonen i Norge.

Dersom flere forsvinner ut av arbeidsstyrken enn sysselsettingen faller, vil dette gi en lavere ledighetsrate, uten at det nødvendigvis er så positivt.

– Det er en helt klar bedring i arbeidsmarkedet, uavhengig av hvordan man måler og hvem som inngår og ikke inngår i gruppen som defineres som ledige. Dette betyr at antallet arbeidstagere har økt, og at flere vil komme i jobb, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank i Rogaland.

Både Jørgen Gudmundsson og Kyrre Knudsen forteller at ledighetsfallet sammenfaller med andre observasjoner de har gjort i sine regioner.

Gudmundsson viser til den siste utgaven av Vestlandsindeksen, som de nylig utarbeidet for første kvartal. Her ble det notert en rekordstor oppgang i etterspørselsindikatoren, drevet av oljerelatert virksomhet og små og mellomstore bedrifter.

Les også

Kværner-sjefen om storkontrakten: Totalt gir Njord-kontrakten 12.000 årsverk

Disse venter mindre reduksjoner i arbeidsstokken fremover.

– Det var også veldig positivt at de ser ut til å løfte investeringene noe. Dette har vi ventet på – når fastlandsinvesteringene tar seg opp er det mye lettere å tro på vekst fremover, sier han.

Bedre stemning i bedriftene

Kyrre Knudsen mener at dagens Nav-rapport føyer seg inn i en rekke av hyggelige tall.

– Stemningen i bedriftene er bedre enn den har vært på en stund. De ansetter flere. Hvis en ser på hva bedriftene søker av arbeidskraft, er det en ganske betydelig endring sammenlignet med for et halvt år eller et år siden, sier han.

Knudsen viser spesielt til antallet ledige stillinger som innrapporteres til NAV.

– Dette er på det høyeste nivået på tre-fire år. Den underliggende etterspørselen etter arbeidskraft er på vei opp. Og om man ser på bedriftene som planlegger å nedbemanne, har det også vært en fin utvikling de siste månedene, sier han, og legger til:

– Vi har fått medvind på begge frontene. Både flere ledige stillinger og færre bedrifter som skal nedbemanne.

– Så det ser lysere ut?

– Ja, det gjør det. Vi vurderer at knekkpunktet i Rogaland var omtrent i fjor sommer. Så er det stykke igjen fra det snur fra negativt til stabilt til det blir noen voldsom vekst. Men vi ser nå de første tegnene på at det ikke bare stabiliserer seg, men at vi kommer opp på plussiden.

Færre helt ledige

De ferske arbeidsledighetstallene som ble lagt frem av Nav fredag viser at ledigheten er på 2,9 prosent i mars, mot 3,2 prosent i samme måned i fjor.

Nav hadde registrert 81.300 personer som helt ledige i mars i år, mens det tilsvarende tallet i samme måned i fjor var 89.334 personer.

DNB Markets og et konsensus av analytikere hadde ventet en arbeidsledighet på 3 prosent i mars.

Dette er den fjerde måneden på rad med nedgang i arbeidsledigheten, ifølge Nav.

Les også

Nav-tall: 1.500 færre helt ledige i mars

Les også

Arbeidsledigheten faller

Les også

Fersk Nav-rapport: Tror ledigheten vil reduseres med 8.000
de neste to årene.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Sjeføkonom venter 5.000 nye jobber i Rogaland i år

 2. Oljefylket på optimisme-toppen

 3. Betalt innhold

  Fra oljebrems til pinseangst

 4. Betalt innhold

  Tre av fire oljebedrifter i Rogaland tror på vekst

 5. – Har søkt nye markeder, nå får de betalt