Bankstrateg tror Gjedrem kan senke inflasjonsmålet

Gjedrem-utvalgets forslag til endringer i sentralbankloven kan inkludere å kutte inflasjonsmålet fra 2,5 til 2 prosent, tror sjefstrateg i Danske Bank Markets.

VURDERING: Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem leder utvalget som skal vurdere sentralbankloven og styringen av Norges Bank. Sjefstrateg Jostein Tvedt tror det kan komme forslag om å kutte inflasjonsmålet fra 2,5 til 2 prosent.
  • NTB
Publisert:

Utvalget ledes av tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem og er oppnevnt av Finansdepartementet for å vurdere sentralbankloven og styringen av Norges Bank.

Innstrammingen av handlingsreglene for bruk av oljepenger er en av grunnene til at sjefstrateg Jostein Tvedt mener det er på tide å senke inflasjonsmålet, skriver Finansavisen.

Da det ble satt til 2,5 prosent i 2001 var innfasing av oljepenger hovedargumentet. Andre inflasjonsmål siktet da mot 2 prosent eller lavere.

– For et års tid siden begynte vi å snakke om utsiktene til at inflasjonsmålet ville bli senket. Da hadde Norges Bank sluttet å presentere inflasjonsprognoser som endte på målet og hadde i stedet inflasjon tydelig under målet, sier Tvedt.

Les også

Muligheten for rentekutt holdes vid åpen

Selv om han ikke har fått noen konkrete signaler fra Gjedrem-utvalget om at målet kan bli senket, mener han mandatet gjør at det ikke er unaturlig å ta det opp.

På spørsmål fra avisen om ikke målet like gjerne kunne vært 2 prosent, svarer sentralbanksjef Øystein Olsen at han tror det også ville gått bra, gitt en fleksibel pengepolitikk, men at «dette har vi ikke tatt stilling til».

Les også

Økonom om de lave inflasjonstallene: – Prisveksten kan bli ubehagelig lav

Les også

Første langtidsvarsel for økonomien: Frykter ikke «haikjeften»

Les også

SSB: Tre faktorer vil løfte norsk økonomi

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Øystein Olsen
  3. Danske Bank
  4. Norge

Flere artikler

  1. Olsen tror ikke lenger på rentekutt: – Overraskende

  2. Gjedrems sentralbank-rapport: Kan endre styring av Oljefondet

  3. Vil skille Oljefondet ut av Norges Bank

  4. Ønsker egen pengepolitisk komite velkommen

  5. Egen pengepolitisk komité skal sette styringsrenten