Frykter økonomisk uro skal skape «ny» Hitler

Sjefen for verdens største hedgefond frykter at den svake globale økonomien kan få katastrofale sosiale konsekvenser.

FRYKTER «NY» HITLER: Ray Dalio i Bridgewater Associates frykter sosial uro vil skape en ny Hitler. - Han har et poeng i at dårlige tider historisk sett har født ekstreme ledere, som Hitler, Mussolini og Stalin, sier professor.

SERGEI SUPINSKY/Anja Niedringhaus
  • Ole Martin Skaug
Publisert:

- Når folk går i strupen på hverandre, de rike mot de fattige og de høyrevridde mot de venstrevridde, da har du et grunnlag for et sammenbrudd som kan bli veldig truende.

Det sier Ray Dalio, en av verdens rikeste menn og sjef for verdens største hedgefond, Bridgewater Associates i et intervju med CNBC.

Han frykter at økonomisk og sosial uro kan skape en «ny» Hitler:

- For eksempel kom Hitler til makten i 1933, på «Den store depresjonens» bunnivå, på grunn av sosiale spenninger mellom fraksjonene. Jeg tror det avhenger av hvordan menneskene jobber sammen om dette og at de bryr seg om de sosiale elementene, sier Dalio.

- Jeg er bekymret for at et skritt lenger ned for økonomien kan forårsake sosiale forstyrrelser.

Professor: - Han har et poeng

Ola H. Grytten, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, mener Dalio har et poeng:

- Han har et poeng i at dårlige tider historisk sett har født ekstreme ledere, som Hitler, Mussolini og Stalin. Vi ser også nå en tendens til å gå mot nasjonalisme eller ytterfløyene i kriselandene, sier Grytten til E24.

Han peker blant annet på det høyrepolitiske partiet «Gyllent daggry» som har markert seg sterkt i kriserammede Hellas.

Ved parlamentsvalget i mai i år fikk partiet 6,97 prosent av stemmene, og dermed 21 seter i den greske nasjonalforsamlingen. Det var første gang partiet kom inn i parlamentet. Ved forrige valg, i 2009, fikk partiet 0,29 prosent av stemmene.

Enorme forskjeller

Grytten tror likevel ikke en ny ekstrem type som Hitler vil komme til makten:

- Jeg tror imidlertid ikke vi får en ny Hitler, slik som verdenssamfunnet fungerer nå, sier han.

(saken fortsetter under bildet)

21 SETER I PARLAMENTET: Gyllent daggry-leder Nikolaos Michaloliakos (midten) holder pressekonferanse i forkant av parlamentsvalget i mai i år.

Petros Giannakouris

Halvor Mehlum, professor i internasjonal økonomi ved Universitetet i Oslo tror, i likhet med sin kollega ved handelshøyskolen at det er langt igjen til en «ny Hitler:

- Det er enorme forskjeller mellom 30-tallet og i dag. Det store og fantastiske med EU er at Tyskland, Frankrike og Storbritannia nå samarbeider. Det gjorde de åpenbart ikke på 30-tallet. Da var det mye som skulle gjøres opp etter 1. verdenskrig, sier Mehlum til E24.

Mehlum, som har undervist i makroøkonomi, ser at Hellas har problemer og at høyreorienterte har fått fotfeste i landet.

- Ja, Hellas har problemer, og selv om landet er lite kan det tenkes at det kan skje noe i landet, med deres historie for diktatur. Men selv om jeg ikke tror det er veldig sannsynlig, er det verdt å snakke om, legger han til.

Han mener Dalio i Bridgewater bruker Hitler for å skremme folk til få øynene opp for den økonomiske situasjonen verden befinner seg i.

Men han synes milliardæren drar strikken litt langt:

- At fascismen og nazismen kan få økt innflytelse, er én ting, men at det skal dukke opp en ny Hitler blir å dra det litt langt.

På vei inn i en depresjon

Ray Daliotror sier i intervjuet med CNBC at han tror verden, og da særlig Europa er i ferd med å bli kvelt av gjeldskrisen som feier over kontinentet:

- Jeg tror vi kommer til å få en nedgangstid i Sør-Europa, men det kommer til å være en kontrollert nedgang. Jeg tror det vil bli en kombinasjon av pengepolitikk, der det vil bli trykket en viss sum av penger, og en restrukturering av gjeld.

Dalio tror også euroen vil overleve, i hvert fall i den nærmeste fremtid.

Soros advarte mot «tysk imperium»

Han er ikke den eneste milliardæren som har advart mot mulighetene for sosial uro som følge av de økonomiske utsiktene.

I en tale i sommer spådde investor George Soros at euro-samarbeidet ville overleve, men advarte samtidig mot at det kan skape et «tysk imperium».

Soros mente land som Spania, Italia og Hellas ville kreve en konstant strøm av penger fra sine naboer, noe som ville føre til økt tysk innflytelse:

- Det vil bli et tysk imperium med utkantlandene som innlandet, sa Soros og la til:

- Tyskland vil trolig gjøre alt som er nødvendig for å bevare euroen - men ikke noe mer.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Stjerneforvalter frykter Yellen kan gjenta 1937-krakket

  2. - Når franske velgere brennerbildekk, ryker euroen

  3. Eksperter: Derfor vokser de høyreekstreme

  4. Annonsørinnhold

  5. Støre i Hellas-krangel med Ulltveit-Moe

  6. Her kan neste finanskrise komme fra