11 måneders studiestøtte ikke høyest på KrFs agenda

Krf og Venstre vil løfte opp 11 måneder studiestøtte i forhandlingene om statsbudsjettet, men innrømmer at andre saker veier vel så tungt i drakampen med Høyre og FrP.

LOVER Å LØFTE SAKEN: KrF-leder Knut Arild Hareide og stortingsrepresentant for Venstre, Iselin Nybø, var søndag ettermiddag i hastemøte arrangert av Norges Studentorganisasjon. Til venstre leder Olav Magnussen Rydje.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Søndag lader partileder i KrF, Knut Arild Hareide, og Venstres stortingsrepresentant Iselin Nybø, opp til neste ukes budsjettforhandlinger med et hastemøte i Norges Studentorganisasjons (NSO) lokaler.

Som møtedeltagerne hadde fryktet, ble det fredag klart at den blåblå regjeringen ikke ville bla opp for de rødgrønnes «snubletråd» om 11 måneders studiestøtte.

KrF og Venstre har lovet å være på studentens side, men av møtet kommer det frem at ingen av partiene har dette høyest på agendaen når de som støttepartier inngår forhandlinger med regjeringen.

- Statsbudsjettet er en helhet. De blåblå har lagt frem et svakt budsjett på miljø, spesielt med tanke på togsatsingen. Utdanning og miljø er våre kampsaker. Selv om vi kommer til å kjempe for mer penger til miljø, så betyr ikke det at vi ikke kommer til å kjempe for studiestøtte, sier Venstre-politiker Iselin Nybø til forsamlingen.

KrF-lederen har følgende kommentar:

- Denne saken er løftet frem av landsstyret, og det ble vektlagt alle studentene som er foreldre og som er i en spesielt krevende situasjon. Det var mye bra i budsjettet, men verdens fattige står selvfølgelig høyt på vår agenda, sier Hareide.

BAKGRUNN: Studentene får bare 345 kroner mer å rutte med i måneden

- Lover å kjempe

De to politikerne understreker imidlertid at temaet skal tas opp når de setter seg ned med regjeringen i neste uke.

- KrF skal drøfte det inn i forhandlingene. Det som er spennende for KrF og Venstre er at vi har stått på sidelinje, men har nå muligheten til å påvirke, og det skal vi gjøre i neste års budsjett, sier Hareide.

Han legger til at KrF anser det økonomisk lønnsomt å øke støtten.

- Jeg mener det er riktig. Det er flere argumenter for at det for samfunnet som helhet er lønnsomt å fokusere på å være student, og jeg kommer til å argumentere for det i forhandlingene, sier han.

- Det er et lite vindu som er åpent akkurat nå, og får vi dette igjennom blir det kake, og i motsatt fall får vi kjempe videre, sier Nybø.

Selv om både Nybø og Hareide ikke presenterte den hardeste kampånden, var de begge klare på at «det rørende flertallet» i Stortinget for økt studiestøtte betyr at man er et godt skritt videre på veien.

- Vi kommer til å se at vi kommer lengre i de årene som kommer, enn på veldig lenge, sier Hareide.

NSO lever fortsatt i håpet

Til tross for all skuffelsen som fikk utløp i helgen, er det likevel en liten seier at finansminister Siv Jensen budsjetterer en kraftigere økning i studiestøtten, enn deres forgjengere klarte å få igjennom i løpet av åtte års regjeringstid.

Økningen er på 3,65 prosent i basisstøtten for undervisningsåret 2014-2015. Studentbudsjettet økes dermed med 375 kroner i måneden.

Men nedprioriteringen av studenten har pågått for lenge til at leder i Norges Studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje, klarer å glede seg over den største økningen i studiestøtten på 10 år.

SKUFFET: Leder i Norges Studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje.

- Dette har vært en lang kamp for lik rett og muligheter til utdanning. Nesten hele studentmassen har studiestøtte som sekundærstøtte. Det er kvalitetstruende mye jobb ved siden av studiet. Høyre og Frp har mindretall i Stortinget, så dette er langt fra avgjort, sier NSO-leder Ola Magnussen Rydje.

- Etter å hørt KrF og Venstre i dag, og etter å ha hørt de kritisere de rødgrønne i åtte år, har jeg tro på at de skal få gjennomslag for 11 måneder studiestøtte, sier Magnussen Rydje.

Forhandler neste uke

Sammenlignet med grunnbeløpet i folketrygden får studentene stadig mindre i studiestøtte, samtidig som det aldri har vært flere studenter som har fått avspist stipendet på grunn av for høy inntekt.

Da tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) la frem statsbudsjettet i midten av oktober og budsjetterte med 11 måneders studiestøtte, vekket det håp om at trenden skulle snu.

Men jubelen sto derimot ikke i taket da det ble kjent at det årlige studentbudsjettet spes på med 11.200 kroner årlig.

Rydje gir ikke opp, og minner om at den blåblå regjeringen i utgangspunktet har mindretall i Stortinget for å opprettholde 10 måneders studiestøtte, og er derfor avhengig av støtte fra Krf og Venstre for å få statsbudsjettet igjennom.

11 måneder studiestøtte blir i så fall en kostbar budsjettpost å hamre igjennom, og vil sluke 586,4 millioner kroner fra statskassen.

Fra førstkommende mandag til torsdag skal regjeringen i forhandlinger med støttepartiene KrF og Venstre om statsbudsjettet.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Studentene får bare 345 kroner mer å rutte med i måneden

  2. Studentene raser mot fjerning av 11 måneder: Studentleder: – Jeg gir ikke opp

  3. Budsjettforhandlingene i sluttspurten: 1 av 3 studenter bekymret for egen økonomi

  4. Studiestøtten kan utvides fra 2017

  5. Studentene blant åretsbudsjettvinnere