Iraks regjering godkjente omfattende reformplan

Regjeringen i Irak godkjente en omfattende reformpakke foreslått av statsminister Haider al-Abadi etter uker med demonstrasjoner mot korrupsjon og dårlige tjenester.

STORE REFORMER: Irak og statsminister Haider al-Abadi har stemt gjennom reformpakke.
Publisert: Publisert:

Blant reformforslagene, som ble kunngjort på internett tidligere søndag, er å umiddelbart avskaffe landets tre visepresidenter og tre visestatsministre.

– Regjeringen godkjente enstemmig den første reformpakken som ble presentert av Abadi i en ekstraordinær sesjon, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor søndag.

Disse reformene krever trolig at det gjøres endringer i grunnloven, som betyr at de må behandles av nasjonalforsamlingen før de trer i kraft.

Les også

Obama og Erdogan drøfter IS og sikkerhet

Fjerner rival

Irak har tre visepresidenter, hvorav to sjiamuslimer og én sunnimuslim. En av visepresidentene er statsminister Haider al-Abadis rival og partifelle Nuri al-Maliki, som inntok posten i fjor etter å ha vært statsminister i åtte år.

Både al-Maliki og visepresident Osama al-Nujaifi har imidlertid begge uttrykt støtte til reformene.

I tillegg er det tre visestatsministre i regjeringsapparatet, og disse stillingene er fordelt mellom én sjiamuslim, én sunnimuslim og én kurder. Kritikere har tidligere hevdet at organiseringen av statsapparatet fører til at ukvalifiserte kandidater kan få høye stillinger, samtidig som det i større grad åpner opp for korrupsjon.

Les også

Rumsfeld: – Bush tok feil om Irak

Vil fjerne kvotering

Abadi, en moderat sjiamuslim som har søkt samarbeid mellom landets sunni- og sjiamuslimer, vil også endre måten tjenestemenn, inkludert ministre, blir valgt på. Han ønsker å kvitte seg med kvotering knyttet til sekterisme og partitilhørighet.

I tillegg vil han gjenåpne gamle korrupsjonssaker og

Les også

Oljerikdommen til Saudi-Arabia skrumper

ansette nye folk innen landets sikkerhets- og innenriksdepartement.

Reformforslagene ble kjent etter at det de siste ukene har det vært demonstrasjoner i hovedstaden Bagdad og andre byer mot dårlig kvalitet på tjenester som blant annet statlig levert strøm. Demonstrantene mener de dårlige tjenestene skyldes korrupsjon og inkompetanse blant politikere.

I tillegg er befolkningen misfornøyde med Abadis tiltak for å bekjempe Den islamske staten (IS) vest og nord i landet.

Les også

Demokratiske toppolitikere vil stemme mot Iran-avtalen

Les også

Cameron avviser politiske motiv bak arrestasjon av Adams

Les også

Rystad: – Derfor skal ikke oljeprisen under 50 dollar

Publisert: