Dette skjer denne uken

Årets første uke byr blant annet på viktige indikatorer fra amerikansk økonomi og boligprisstatistikk her hjemme. 

BOLIGPRISER: Fredag kommer det norske boligpristall for desember måned.
  • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

Nytt år, og nye nøkkeltall og hendelser i økonomiverdenen å glede seg til.

Årets første og avkortede uke sparkes i gang onsdag med PMI-tall fra Norge, USA, eurosonen, Storbritannia og Sverige.

Torsdag kommer det ISM-PMI fra USA, som sammen med nonfarm payrolls på fredag blir svært viktig for markedsaktørene.

Her hjemme får vi arbeidsledighetstall fra Statistisk sentralbyrå, eller Arbeidskraftundersøkelsen, på torsdag, og boligprisstatistikk for desember på fredag.

Det er også denne dagen det er stor overvekt av hendelser ellers, med norsk kredittindikator, inflasjon fra eurosonen og flere PMI-er.

Sjefanalytiker Nordea Markets, Eric Bruce.

«Månedens viktigste tall»

– ISM og payrolls fra USA er helt avgjørende tall denne uken, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

ISM er en PMI-variant (Purchasing Managers Index) som er den mest brukte konjunkturindikatoren i USA. Den har lenge ligget på veldig høye nivåer, i tråd med sterk vekst i amerikansk økonomi.

– Det alle lurer på nå er om økonomien er i ferd med å kjøles ned. Det er en av grunnene til uroen i aksjemarkedet. I hvilken grad veksten avtar er avgjørende for aksjemarkedene fremover, sier Bruce.

LES OGSÅ: Slik gikk det på Wall Street i 2018

ISM-tallene kommer på torsdag. Det er ventet at indikatoren faller fra 59,3 til 57,9. Alt over 50 indikerer i hovedsak vekst, men Bruce mener markedet vil oppfatte det som et klart tegn på nedkjøling av økonomien dersom indikatoren faller under 55.

– Nå prises det heller ikke inn flere renteøkninger i 2019, selv om Fed indikerer det motsatte. Om den faller så lavt kommer markedet til å bli overbevist, sier Bruce.

På fredag får vi servert såkalt nonfarm payrolls, eller antall nye jobber utenfor landbruket, i USA. Dette blir ofte kalt månedens viktigste tall, ettersom det er en av de store indikatorene på hvordan det går med arbeidsmarkedet og økonomien i USA.

For desember måned ligger konsensusforventningen på 180.000 nye jobber. I november kom tallet inn på 155.000 nye jobber, som var godt under forventningene på over 200.000 nye jobber.

– Det er ventet bra vekst i antall nye jobber, og at lønnsveksten kanskje kryper litt oppover, sier Bruce.

Også dette vil få betydning for utsiktene til sentralbanken og markedet, påpeker han. Selv tror Bruce at Fed kommer til å sette opp rentene et par ganger i år, fordi arbeidsmarkedet er stramt og lønningene på vei opp.

– Kommer det sterke tall vil det styrke det synet. Får vi høy lønnsvekst kommer ikke aksjemarkedene til å like det, ettersom det betyr renteøkninger og pressede marginer i bedriftene, sier Bruce.

Les også

Tykkere lommebok for folk flest i 2019

Boligpriser

På fredag kommer boligprisstatistikken for desember fra Eiendom Norge.

– Vår forventning er at boligprisene beveger seg sånn sideveis, sier Bruce.
Nordeas estimat er sesongjustert nullvekst. DNB Markets på sin side venter en nedgang på 0,1 prosent.

– Hovedbildet er at det kommer mye boliger ut på markedet nå, men det er også bra omsetning. Etterspørselen ser bra ut. Vi ser for oss flat utvikling fremover, sier Bruce.

I november falt boligprisene nasjonalt 1,5 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner var nedgangen på 0,5 prosent.

Da la også Eiendom Norge vekt på at utviklingen måtte ses i sammenheng med det store utbudet av boliger på markedet gjennom året, som normalt gir svakere utvikling i prisene.

Ventet uendret ledighet

Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra SSB for oktober måned kommer på torsdag. Tallene er et tremåneders glidende gjennomsnitt fra september til november.

For september kom ledighetsraten inn på 4 prosent, og det er stort sett ikke ventet endring til oktober. Det var heller ingen endring fra august til september.

Så langt for 2018 har ledigheten slik SSB måler den ligger mellom 3,8 og 4,0 prosent, etter at den hadde falt fra en topp på over fem prosent i starten av 2016, da økonomien var rammet av oljenedturen.

Les også

Handelskrig har kostet USA og Kina flere milliarder dollar hver i 2018

Aku-tallene skiller seg fra Nav sine ledighetstall ved at de er basert på en spørreundersøkelse. Dermed plukker de opp også de som er klare til å jobbe, men som ikke er i Nav-systemet. Aku-tallene pleier derfor å ligge noe høyere enn de tilsvarende fra Nav, som ved siste måling fant en ledighetsrate på 2,9 prosent.

– Arbeidsmarkedet i Norge er veldig bra, og vi har en forsiktig nedadgående trend. Det er litt mye støy i Aku-tallene, men vi tror den også kommer litt ned etter hvert, sier Bruce.

Inflasjon fra eurosonen

På fredag kommer det også såkalte flash-estimater på inflasjonen i eurosonen.

Bruce venter at prisveksten kommer inn relativt høyt på 1,8 prosent, på grunn av høye energipriser.

Det er imidlertid kjerneinflasjonen sentralbanken og markedet legger vekt på, hvor energi, mat, tobakk og alkohol er utelatt fra statistikken. Den har ikke sett ut til å ville rikke seg fra 1 prosent på lang tid. Målet er at den skal ligge under, men nær 2 prosent.

– Det er ikke noe inflasjonspress i eurosonen for tiden, men jeg tror det etter hvert kan komme litt opp. Lønningene stiger mer i Europa nå, men tar litt tid før det smitter over i prisene, sier Bruce.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. USA
  3. Eiendom Norge

Flere artikler

  1. Det ble skapt 20.000 nye jobber i USA i februar

  2. Dette skjer denne uken: Boligpriser og oljepakke

  3. «Månedens viktigste tall»: Bedre enn ventet etter februar-sjokket

  4. Dette skjer denne uken

  5. Dette skjer denne uken: Georgia-valg kan bevege markedet