Sp vil reversere økningen i sukkeravgiften

Senterpartiet mener sukkeravgiften rammer norske arbeidsplasser og er ødeleggende for norsk industri. Nå vil partiet reversere avgiftshoppet.

SUKKERKRITISK: Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum er sterkt kritisk til sukkeravgiften, og vil fjerne den.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
Publisert:

– Sukkeravgiften er så ødeleggende fordi den rammer så tilfeldig. Vi ser at den rammer norsk industri og norske arbeidsplasser, og så er det en voldsom vekst på svensk side, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Nationen.

Regjeringen økte den såkalte sukkeravgiften med 83 prosent fra 1. januar. Avgiften på brus- og andre alkoholfrie drikkevarer ble satt opp med 42,3 prosent. Vedum viser ikke minst til at grensehandelen i fjor økte med 3 prosent, og at nordmenn importerte matvarer fra utlandet for 63,7 milliarder kroner i fjor, en økning på 8 prosent.

Grensehandel

– Når vi hører at Coca-Cola sier at salg av deres produkter har økt med 30 prosent i Sverige i januar i år sammenlignet med januar i fjor, og det er motsatt tendens i Norge, så flytter vi arbeidsplasser og verdiskapning ut av Norge, sier Vedum.

Vedum mener også andre næringer rammes dersom nordmenn reiser til Sverige for å kjøpe billigere brus og godteri.

– Det gjør at det blir attraktivt med grensehandel, og da blir det mer handel av kjøtt og ost. Det rammer moms- og avgiftsinntekter til den norske stat, påpeker han.

Senterpartiet har bedt regjeringen legge fram en stortingsmelding om næringsmiddelindustrien. Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet innrømmer at avgiftsøkningen kan føre til økt grensehandel, men også at forbruket av disse varene går ned. Han understreker samtidig at det er de samlede rammebetingelsene som har betydning for vekst og arbeidsplasser her i landet.

Her kan du lese mer om